Techbolag spöar börsindex - nu vill allt fler startups notera sig

Tobii Evolution gaming
Techbolag spöar börsindex - nu vill allt fler startups notera sig

Foto: TT, Breakit samt pressbilder.

Johanna Ekström

Reporter

Nynoterade techbolag har gett 40 procentenheter högre avkastning än börsindex de senaste två åren. “Det kommer bli ett väldigt aktivt november och december där vi kommer se många fler teknikbolag”, säger Nasdaqs noteringschef.

En sammanställning som börsoperatören Nasdaq har gjort visar att det oftast varit en bra investering att köpa aktier i de techbolag som gått till börsen.

De 16 bolag som noterats från januari 2014 fram till den 5 oktober i år har gett aktieägarna en genomsnittlig avkastning på 46 procent, inklusive eventuella utdelningar.

I jämförelse med börsen som helhet är det en ganska spektakulär utveckling.

Investerare som under samma tidpunkter valt att placera pengar i indexet OMXSGI, som inkluderar samtliga aktier på Stockholms-börsens huvudlista inklusive eventuella utdelningar, har under samma period fått en genomsnittlig avkastning på 6 procent.

Noteras bör dock att både bolag på den mindre First north-listan och huvudlistan finns med bland techbolagen i sammanställningen. First norths utveckling räknas däremot inte in i börsindex. Utgångspunkten i jämförelsen är kursen vid slutet av första handelsdagen, inte teckningskursen.

Enligt Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, har antalet techbolag som noterats på börsen ökat de senaste två åren.

“För bara några år sedan hade vi framförallt fastighetsbolag och industridrivna bolag. Om man tittar i pipen nu så kommer det mer och mer teknik- och entreprenörsdrivna bolag”, säger han.

Efter IT-kraschen vid millennieskiftet höll sig techbolagen borta från börsen. Nu tror Adam Kostyál att de allt fler noteringarna beror dels på att bolagen nått en nivå där de känner sig mogna för det, och dels på att det är något som investerarna gärna ser. Dessutom tror han att vissa techbolag också ser ett värde "i den synlighet och kvalitetsstämpel som en börsnotering kan medföra".

Totalt har 11 av de 16 bolagen på listan gett aktieägarna en positiv avkastning. Högst avkastning har spelteknikbolaget Evolution gaming, som noterades i mars förra året, gett. Från stängning den dag bolaget noterades fram till första veckan i oktober har aktien gett en avkastning på 216 procent.

Näst bäst avkastning har ögonstyrningsbolaget Tobii gett, med 133 procent. Sämst har det gått för spelbolaget Gaming corps, med minus 83 procent följt av e-hälsobolaget Kontigo care på minus 24 procent.

De flesta techbolagen är listade på Stockholmsbörsens mindre lista, First north, som har mer flexibla noteringskrav.

“Jag säger inte att börsen är rätt för alla bolag. Nu finns mer pengar än någonsin inom vc-sektorn och jag tror att man ska se börsen som ett komplement till andra finansieringsalternativ i ekosystemet. En bra väg tror jag är att bolagen först får vc-finansiering, att de växer den vägen och senare utvärderar börsen som ett alternativ”, säger Adam Kostyál.

Varför tror du att det gått så bra för techbolagen?
“Det är en kombination av många saker, men generellt kan man säga att många av de här teknikbolagen har en tillväxttakt som andra sektorer inte har. Börsen är villig att betala för den tillväxten, och det ger en avkastning som har visat sig vara väldigt mycket bättre än marknaden som helhet. Marknaden börjar bli mognare och det finns mer aptit på icke-traditionella bolag”, säger noteringschefen och fortsätter:

“Jag tror att det kommer bli ett väldigt aktivt november och december där vi kommer se många fler teknikbolag”.

Hoppas ni på en parallellnotering i Stockholm när Spotify går till börsen framöver?
“Vi kommenterar inte enskilda bolag, men de är ett så pass fint bolag att de kan bestämma själva precis när de vill och var de vill noteras”.

I veckans avsnitt av Breakits podcast analyserar Breakits grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson techbolagens succé på börsen ytterligare.

Läs mer

Börsras efter Brexit - så mycket faller de svenska techbolagen

Evolution Gaming lägger bud på Netent

Miljarder till grundarna och aktien rasar – men Evolution har en flygmotor kvar

Läs fler artiklar
LÄS MER