Mediejätten MTG:s nya storsatsning – köper spelstudio

MTG MTGx
Mediejätten MTG:s nya storsatsning – köper spelstudio

Jørgen Madsen Lindemann, vd MTG som nu köper det tyska spelstudion InnoGames. Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

MTG ger sig in i kampen om miljardmarknaden för onlinespel. Här är mediejättens första investering i en spelstudio.

MTG har tidigare satsat hårt på e-sport och influencers, där mediejätten gjort förvärv som ska ta Jan Stenbecks mediebygge in i framtiden. 

Nu adderar MTG ytterligare ett ben till sin framtidssatsning MTGx.

Mediejätten, som har bulken av sina intäkter från kommersiell tv, går in som storägare i den Hamburgbaserade spelstudion Innogames.

MTG köper i förstaläget 35 procent av bolaget, med option på att köpa 16 procent till. 

I transaktionen värderas Innogames till 260 miljoner euro, motsvarande 2,3 miljarder kronor. 

Bolagets nisch är gratisspel över internet. Bland titlarna, som lockat över 150 miljoner registrerade spelare, finns Elvenar, Tribal Wars I & II, Grepolis, The West och Forge of Empires.

”Vi tittar på sätt att förbättra vår närvaro online och har letat efter en spelstudio som står för ett starkt historieberättande, som också kan förvandla det till skalbara intäkter. Innogames har ett extremt starkt track rekord, och har visat att de inte bara är beroende av en eller två stora försäljningssuccér”, säger Jørgen Madsen Lindemann, koncernchef för MTG till Breakit.

MTG fyllde tidigare i år på kassan med en miljard kronor. Pengarna kom från försäljningen av MTG:s ägarandel i det ryska tv-bolaget CTC Media – en försäljning som skedde med kniven mot strupen efter Putins medielagar som förbjuder för starka utländska ägarintressen i landets medier. 

Pengarna från affären används för att ställa om koncernen.

”Som tidigare meddelats kommer likviden att användas till att minska MTG:s nettoskuld samt till att finansiera den pågående utvecklingen av koncernens digitala underhållningsverksamhet”, skrev bolaget i ett pressmeddelande tidigare i år. 

Att MTG nu går in i en spelstudio är ett tydligt exempel på bolagets pågående transformation.

Enligt MTG beräknas Innogames omsätta 1,1 miljarder kronor i år, med en rörelsemarginal på omkring 20 procent. GP Bullhound har varit rådgivare till Innogames i affären, som förutsätter godkännande från konkurrensmyndigheter.

Läs fler artiklar
LÄS MER