Lista: Här är tio svenska foodtech-bolag att ha ögonen på

Simris alg Matsmart.se
Lista: Här är tio svenska foodtech-bolag att ha ögonen på

Johanna Ekström

Reporter

Allt från smarta matkassar och förpackningar till köttsubstitut. Foodtech är brett - här är några intressanta svenska bolag.

Oatly

Vad finns det för tech i havremjölk, kanske ni undrar. Men Oatly lyfts ofta som en framgånssaga av investerare intresserade av foodtech. Bakom bolagets framgång ligger både forskning och en “tekniskt avancerad process” för att få fram rätt smak och konsistens på havreprodukterna. En rejäl PR-kampanj och uppmärksamhet efter en stämning från Svensk mjölk har också gjort sitt. Grundarna Rickard och Björn Öste har sedan dess fortsatt forska inom mat och har nu tagit fram The 25, ett bordsvatten som uppges stabilisera blodsockret efter en måltid.

Investerare: Bland annat Industrifonden, Gullspång Invest, Östersjöstiftelsen och Pågen

Riskkapital: Runt 250 miljoner kronor

Omsättning 2015: 365 miljoner kronor, samt en vinst på 4,7 miljoner kronor.

Ifoodbag

Har tagit fram en kylkasse som håller mat kyld och fryst upp till 24 timmar. Bland kunderna finns bland annat Mat.se och livsmedelskedjor. Fick nyligen en order på 100 miljoner från en kenyansk livsmedelskedja.

Investerare: Bland annat Gullspång Invest samt Fredrik Wester, grundare av Paradox.

Riskkapital: 14 miljoner kronor

Omsättning: 300.000 kronor 2015, med ett resultat på minus 5 miljoner kronor. I år räknar bolaget med att omsätta 30 miljoner kronor, mycket tack vare storordern från Kenya.  

Simris Alg

Grundidén är att ersätta fiskolja med algolja i kosttillskott och livsmedel. Idén är att göra kosttillskotten mer miljövänliga genom att odla alger på land

Investerare: Almi invest (som nyligen sålde sin andel) och privatpersoner. Är noterat på First north.

Riskkapital: 77 miljoner kronor, tog in 50 miljoner i våras i samband med att bolaget noterades på First north.

Omsättning: 789.000 kronor för 2015 samt ett minusresultat på 12 miljoner kronor. 

Matsmart

Köper in stora volymer av överskottsvaror eller varor där bäst före-datumet är nära, och säljer billigare via sin sajt. Ett sätt att minska på svinnet eftersom stora mängder mat normalt sett slängs.

Investerare: Northzone, Robert Ahldin, GP Bullhound

Riskkapital: 30 miljoner kronor

Omsättning: 26 miljoner 2015 och ett resultat på minus 10,8 miljoner kronor.

Innoscentia

Skånebolag som tagit fram en sensor som kan läsa av om till exempel förpackat kött är dåligt eller ej. Uppges vara ett mer träffsäkert sätt än bäst före-stämplar. Med produkten kan till exempel köttproducenter minska sitt svinn. Sensorerna läser av gaserna från köttet. Grundat av Erik Lindberg och Robin Thiberg, som förra året utsågs till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer av Sveriges inkubatorer och stiftelsen Åforsk.

Riskkapital: Har fått 2,5 miljoner kronor från Vinnova och har ett nära samarbete med köttproducenterna Scan och Atria Scandinavia

Omsättning: 130.000 kronor förra året och ett litet plusresultat på 14.000 kronor.

Food for progress

Har med sin produkt Oumph hakat på trenden med nya typer av proteinprodukter, som har en konsistens liknande kött men som är helt växtbaserat. Själva grundprocessen, där soja förvandlas till den vara som Oumph sedan förädlar, sker på en anläggning i Holland. Bolaget startades under 2015 och är nu i färd med lansering av sina varor i Norge.

Riskkapital: Nej

Omsättning: Räknar med att omsätta 60 miljoner för helåret 2016.

Micvac

Micvac-metoden är ett sätt att vakumförpacka färsk färdigmat så att den får en längre hållbarhet. Förpackningarna piper när de är färdigmicrade. Bolaget har kunder som Gooh, Kungsörnen och Go Green. Med Micvacs metod uppges pastöriseringstiden minimeras, samtidigt som näringsinnehåll och smak maximeras, utan att det krävs några konserveringsmedel.

Omsättning: 50 miljoner kronor 2015 och ett minusresultat på 2,3 miljoner kronor.

Investerare: Industrifonden är största ägare, men på ägarlistan finns även K-Svets Venture, Haamer FoU, Chalmers invest och Arpeggio,

Riskkapital: Ingen uppgift

Ipiit

Har en app som läser av streckkoden på matvaror, så att den som är allergisk eller vill välja bort någon ingrediens kan göra det på ett smidigt sätt. Grundat av Malmöborna Betty Toth och Rosalie Toth som har siktat in sig på den amerikanska marknaden främst. Har i dagsläget 150.000 användare och 350.000 produkter i sin databas.

Omsättning: Ingen omsättning att tala om förra året. 

Riskkapital: 4,7 miljoner kronor.

Investerare: Bland annat affärsängeln Hampus Jakobsson

Vegafish

Uppsalaföretaget har byggt en försöksanläggning för miljövänlig odling av jätteräkor, där man använder spillvärme för uppvärmning av odlingsbassängerna, hållbart foder och slutna system. Resultatet blir svenskodlade jätteräkor som är producerade klimatsmart.

Omsättning: 159.000 kronor.

Investerare: Almi Invest och Wallenius Water.

Riskkapital: 6,5 miljoner kronor.

Heliospectra

Specialiserar sig på intelligent belysningsteknik för växtforskning och växthusodling. Enligt Heliospectra gör deras produkter att kunderna kan odla nyttigare och mer välsmakande växter samtidigt som man sparar energi och minskar på transporter. Produkterna bygger på "djupgående kunskaper om växters fysiologi och fotosyntes kombinerat med en unik användning av modern LED-teknik". Efter sex års utveckling i Sverige har företaget nu börjat expandera på den internationella marknaden. 

Investerare: Weland-koncernen, Midroc, Industrifonden

Riskkapital: Runt 150 miljoner kronor

Omsättning: Har gått från 3,1 miljoner för 2014 till 13,7 miljoner kronor för 2015.

På den här listan har vi valt bort bolag som främst sysslar med leverans av mat, även om de också ibland brukar räknas till foodtech. Tipsa gärna om fler spännande bolag på tips@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER