Svenska Cryex tar in 84 miljoner från Northzone med flera - bygger vidare på bitcointeknik

Northzone Blockchain Bitcoin
Svenska Cryex tar in 84 miljoner från Northzone med flera - bygger vidare på bitcointeknik

FOTO: Flickr

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vad har Spotify-investeraren Pär-Jörgen Pärson gemensamt med investmentbanken Carnegies tidigare vd Frans Lindelöw? En hel del, visar det sig - bland annat en plan på att ersätta börsen.

Båda är nämligen inblandade i finanstechbolaget Cryex, med adress på Kungsgatan i Stockholm.

Bolaget tog nyligen in pengar från tunga techinvesterare. Det handlar om totalt cirka 10 miljoner dollar, motsvarande 84 miljoner kronor från bland andra svenska Northzone och amerikanska Whitestar. Investeringen har inte kommunicerats av parterna men vi på Breakit har ändå fått nys om den.

Bolaget ska använda pengarna till att utveckla en teknik för att koppla samman blockchain, tekniken som ligger bakom kryptovalutan bitcoin, med det globala banksystemet.

Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson säger att Cryex bygger en lösning för det som i finansbranschen kallas clearing - den process där alla transaktioner som görs i bankvärlden bekräftas av en tredje part innan de godkänns.

Ett exempel på clearing som de flesta svenskar känner till är bankgiro.

"Cryex är en investering som känns spännande som tusan. Vi ser att de stora etablerade finansiella aktörerna, som stora banker, inte vågar börja använda kryptovalutor som bitcoin. Det krävs någon som skapar en clearinglösning åt dem, en port mellan kryptovalutorna och den stora seriösa finansmarknaden", säger Pär-Jörgen Pärsson.

Blockchain-tekniken som ligger bakom bitcoin är ett sorts register för alla transaktioner som har gjorts med den virtuella valutan.

Fördelen med blockchain är att det går att göra säkra transaktioner utan någon tredje part, alltså utan ett bankgiro för att återknyta till mitt exempel. Med den metoden skulle det i teorin till exempel gå att göra aktieaffärer på börsen utan en mäklare som mellanhand.

Pär-Jörgen Pärson säger att blockchain-tekniken som Cryex arbetar med har potential att göra överföringar i finansbranschen mer effektiva, säkrare och snabbare.

Han ser flera möjliga konkreta affärsmöjligheter.

"Du kan jämföra med hur det gick till när OMX (det bolag som idag är Stockholmsbörsen) byggdes en gång i tiden. Man kan vara teknikleverantör, man kan vara själva börsen i sig, man kan ta avgifter för clearing. Det blir extremt små belopp per transaktion. Men om du får stora volymer kan det ändå bli en fantastisk affär", säger han.

Att Cryex skulle kunna "bli börsen i sig" är en intressant tanke. Amerikanska Nasdaq som idag driver bland annat Stockholmsbörsen sysslar utöver sitt arbete med aktiehandel också just med bland annat clearing - alltså Cryex specialområde.

I ledningen för Cryex finns bland annat två svenska finansveteraner.

Styrelseordförande är Frans Lindelöw som tidigare var vd på investmentbanken Carnegie. Operativ chef på bolaget är Ann-Charlotte Bystrom Eek som under sin tid på Carnegie bland annat var ansvarig för att integrera det kraschade HQ Bank när det blev en del av Carnegie.

Northzones investering i Cryex är riskkapitalbolagets första placering i ett bitcoin-relaterat bolag.

Först bland de större svenska riskkapitalisterna var Creandum, som i somras investerade i bitcoin-grävaren KNC Miner.

Läs fler artiklar
LÄS MER