Narrative i konkurs - "Jättetråkigt att vi inte lyckas rädda bolaget"

Narrative

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konkursansökan lämnades in igår - över 105 miljoner kronor upp i rök.

In i det sista kämpade grundaren Martin Källström och de andra på hårdvarubolaget Narrative för att undvika en konkurs, men på fredagseftermiddagen tvingades man ge upp.

”Vi insåg att vi inte skulle klara det och vi tog beslutet tillsammans med styrelsen att sätta bolaget i konkurs. Ansökan om konkursen gick vi in med till Linköpings tingsrätt igår”, säger Martin Källström.

Han är påtagligt dämpad under intervjun. Det är fem års hårt arbete som nu slutar i en konkurs.

”Det är jättetråkigt att vi inte lyckas rädda bolaget, men vi har insett att det inte är möjligt längre”, säger Martin Källström.

Narrative har utvecklat en minikamera som användaren fäster på skjortkragen. Sedan tar kameran automatiskt bilder och skickar till användarens telefon. Över 35.000 kameror har levererats ut till kunder men försäljningen har aldrig lyft för Linköpings-bolaget. 2015 gjorde bolaget en förlust på 25 miljoner kronor med en omsättning på under 10 miljoner kronor. I början av juli var pengarna slut och Narrative tvingades gå in i en rekonstruktion. Under sommaren har Martin Källström jagat nytt riskkapital både i USA och Asien. Han hade behövt 1 miljon dollar för att undvika en konkurs.

”Intresset för hårdvarubolag som vårat har minskat kraftigt bland riskkapitalbolagen under året. Även de riktigt stora hårdvarubolagen har det jobbigt”, säger Martin Källström som med facit i hand tycker att han borde varit lite mindre aggressiv kring Narratives tillväxtstrategi:

”I backspegeln inser jag att vi spände bågen lite för högt. Vi borde byggt bolaget med lite större försiktighet. I förra rundan tog vi in kapital som skulle räcka i 24 månader, det hade varit bättre om vi istället gjort budgeten för att pengarna skulle räckt i 36 månader”.

Totalt har riskkapitalbolag och andra investerare gått in med 12,5 miljoner dollar eller motsvarande 106 miljoner kronor. De största ägarna är Khosla Ventures, True Ventures, Passion Capital och Martin Källström själv. Den största fordringsägaren i konkursen är Silicon Valley Bank som lånat ut 2 miljoner dollar.

”De är den klart största fordringsägaren. Totalt kommer skulderna i konkursen uppgå till lite drygt 2 miljoner dollar”, säger Martin Källström.

Han hoppas fortfarande driva sitt kamera-projekt i någon form. Förhoppningen är att han och de andra anställda på Narrative ska kunna köpa loss mjukvaran och eventuellt också hårdvaran från konkursboet.

”Vårt huvudspår är att kunna lyfta över verksamheten i ett nytt bolag och fortsätta verksamheten”, säger Martin Källström.

I dag jobbar tio personer på Narratives kontor i Linköping, Stockholm och San Francisco.

Läs mer