Grundaren hoppar av – ny vd ska rädda Goo Technologies

Goo Technologies
Grundaren hoppar av – ny vd ska rädda Goo Technologies

Foto: Henrik Landin är ny vd på Goo technologies Foto: Stefan Lundell.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Storägaren Moor vill se resultat innan de pumpar in mer pengar i 3D-bolaget. “Uppdraget är att leda Goo Technologies till lönsamhet”, säger den nya vd:n Henrik Landin.

Goo Technologies framtid är på väg att avgöras. Det Stockholmsbaserade bolaget, som tagit fram en ett verktyg för att bygga 3D-miljöer för webben, har redan en tuff resa bakom sig.

De senaste tre räkenskapsåren summeras förlusterna till 32,5 miljoner kronor och bolaget behöver nu ytterligare pengar från sina ägare för att överleva.

I den senaste årsredovisningen som kom in till Bolagsverket för någon månad sedan framgår att mer än halva aktiekapitalet förbrukats och bolaget därför tvingats att upprätta kontrollbalansräkning.

Styrelsen skriver själva i förvaltningsberättelsen att någon ny finansiering inte finns på plats och att det därför finns “osäkerhetsfaktorer om bolagets fotsatta drift”.

Riskapitalbolaget Moor är största ägare med 70 procent av aktierna. Det är också Moor som ligger bakom ledningsförändringen på Goo Technologies. Medgrundaren Ola de Freitas tar nu ett steg tillbaka och slutar som vd.

“Det stämmer att jag inte är vd längre. Jag har jobbat med Goo Technologies i över fyra år och det behövdes någon kom in med ny energi”, säger Ola de Freitas som poängterar att han fortfarande sitter kvar i styrelsen.

Henrik Landin är den som ersätter Ola de Freitas på vd-posten och hans uppdrag från huvudägaren Moor är tydligt.

“Uppdraget är att leda Goo Technologies till lönsamhet”, säger Henrik Landin som tidigare jobbat för bland annat mediekoncernen MTG.

Men för att bolaget ska bli lönsamt krävs också pengar till investeringar, pengar som bolaget idag saknar. Dessutom har Goo Technologies ett konvertibellån på drygt 20 miljoner kronor som företaget vill omförhandla. Sedan Henrik Landin tillträdde efter sommaren har han därför fått ägna mycket tid åt att få ordning på finansierna - och han är fortfarande inte i mål.

“Vi diskuterar just nu olika lösningar med både våra ägare och potentiellt nya investerare. Vi har en bra dialog men de vill förstås se att verksamheten går åt rätt håll innan de bestämmer sig”, säger Henrik Landin.

Han vill inte berätta hur stort kapitalbehov bolaget har.

“Nej och det beror också på vilka strategiska val vi gör”, säger Henrik Landin.

Han bekräftar dock att bolaget också förhandlar med ägarna till konvertiblerna. Den aktör som lånat ut mest pengar är en av GP Bullhounds riskkapitalfonder.

“Vi vill få till bättre villkor men det är också en förhandling som inte är avslutad”, säger Henrik Landin.

Katja Bergman, partner på Moor och styrelseordförande i Goo Technologies kan i dagsläget inte ge något besked om huruvida Moor kommer att gå in med mer pengar eller ej.

"Goo Technologies är världsledande inom sin nisch och nu handlar det om att kommersialisera tekniken. Vi är långsiktiga ägare och jobbar nu på att se på hur vi bäst stöttar Henrik men vi har fortfarande inte bestämt om vi ska investera mer pengar", säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER