Umeå-baserade Content Central får amerikansk investerare

Content Central (Syndigate AB)

Joachim Ljungquist, vd på Content Central. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Content Central har skapat en plattform som kopplar ihop frilansjournalister och redaktioner. Nu får de ett kapitaltillskott från oväntat håll.

Det är det amerikanska rikskapitalbolaget 500 Startup som nu väljer att investera ungefär 1,7 miljoner kronor i Content Central.

Bolaget har skapat en onlineplattform för att koppla ihop frilansjournalister och redaktioner för distribution av artiklar och nyheter. Idag har man redaktionellt innehåll i Sverige, men förbereder för att skala upp verksamheten internationellt.

“Imorgon kommer vi att lansera Content Central i de stora engelskspråkiga länderna, med primärt fokus på Storbritannien”, säger Joachim Ljungquist, vd för Content Central, till Breakit.

Av just den anledningen passar det extra bra för bolaget att få in det extra kapitalet från 500 Startups.

Joachim Ljungquist berättar att det här tillskottet innebär en grundplåt i bolagets pågående investeringsrunda. En runda som de räknar med att stänga i oktober.

“500 Startups är en av världens mest erkända investerare i bolag i tidiga skeden. Att de dessutom är baserade i Silicon Valley är förstås än mer triggande för oss som ungt techbolag", säger Joachim Ljungquist.

Han berättar att han tror att anledningen till att 500 Startups har valt att investera i Content Central är att bolaget verkar på en marknad där de kan förändra beteenden.

“Mediebranschen är under extrem omställning och vi kommer att kunna tillföra en nytta i denna omställning. Internationellt finns ca 300.000 frilansjournalister. Våra tjänster ska kraftigt förenkla arbetet för såväl frilansjournalisterna som redaktionerna", säger Joachim Ljungquist.

På vilket sätt?
“I takt med att allt fler redaktioner krymper, blir det mer och mer vanligt att anlita frilansar. Då behövs det bra verktyg för att få in material till redaktionerna. Vi kan erbjuda det genom att med vår tjänst kan redaktionerna med en knapptryckning få in en artikel från en frilansare, direkt in i sitt system.”

Joachim Ljungquist tror också att i framtiden kommer det att bli allt vanligare att olika medier byter material med varandra, och att processerna blir allt mer automatiserade.

“Med vår tjänst kommer redaktioner att kunna hitta precis den frilansare de behöver. De kan till exempel hitta en journalist som är baserad i Berlin, pratar väldigt bra tyska och som är expert på just ett specifikt ämne.”

Förutom att bolaget nu lanserar sin nya internationella satsning, räknar bolaget även med att utöka personalstyrkan. Idag är man fyra personer i bolaget och planen är att innan årets slut ha fördubblat styrkan. Främst är det till huvudkontoret i Umeå som man kommer att rekrytera.

500 Startups har investerat i en handfull bolag i Sverige, men Content Central är det enda bolaget norr om Stockholm, enligt Joachim Ljungquist. Investeringen sker via konvertibler som kan konverteras till aktier. 500 Startups har också option på att delta i framtida finansieringsrundor.

Läs mer