Sålde till Ebay – nu startar AI-veteranen Martin Rugfelt eget

Ebay Expertmaker
Sålde till Ebay – nu startar AI-veteranen Martin Rugfelt eget

Martin Rugfelt startar nytt.Foto: Privat samt AP Photo/Laurent Cipriani.

Erik Wisterberg

Reporter

Martin Rugfelt fanns bland säljarna när Expertmaker köptes av Ebay. Nu drar han och tre andra avhoppare i gång startupbolaget Sentian.ai.

I början av maj kommunicerades affären där den amerikanska jätten Ebay köpte upp det lilla Malmöbolaget Expertmaker. En titt på årsredovisningarna för de senaste åren ger för handen att det knappast var de höga intäkterna som Ebay ville åt. Expertmaker, nischat på artificiell intelligens, hade dessutom gått med förlust i flera år.

Sannolikt var det, likt i många fall där techjättar köper mindre nischspelare, kompetens och egenutvecklad teknik som Ebay ville åt. I storbolagets pressmeddelande stod det explicit att Expertmakers personal, inklusive vd:n Lars Hård, skulle bli en del till Ebay.

Men en nyckelperson från Expertmaker väljer nu att bryta sig loss. Marknadschefen Martin Rugfelt, som även var delägare i bolaget, ska i stället starta ett eget AI-bolag. 

”Försäljningen till Ebay var fantastiskt bra för båda parter, men när jag tittade på min egen roll skulle den ha blivit förflyttad till USA. Jag valde att hoppa av”, säger Martin Rugfelt.

Han har nyligen registrerat bolaget Sentiantechnologies AB, men verksamheten kommer att gå under namnet Sentian.ai. 

”Jag såg möjligheten att göra någonting stort, och har fått med mig tre tekniker från Expertmaker som jag kunde övertyga om att detta var en bra idé. Nu ska vi bygga upp bolaget”, säger han.

Expertmaker är nishat mot bland annat handel. Martin Rugfelts nya bolag får en annan inriktning.

Sentian.ai ska i stället utveckla AI-lösningar för industrin och telekombranschen. Målet är att som konsultbolag och utvecklare av avancerade algoritmer kunna spara stora belopp åt kunderna genom att förutse framtiden och undvika driftstopp.

Rent konkret kan det handla om att kombinera data från en rad olika sensorer i en fabrik för att förutse när en viss del av en maskin kan komma att gå sönder. På så vis påminner affärsmodellen om svenska Oden Technologies, som har tagit in riskkapital från bland andra EQT Ventures.

”Vi avser att bli ett ganska stor företag inom nischen för industri och telekom. Vi letar efter fler data scientists som kan komma ombord", säger Martin Rugfeldt. 

Hur ser konkurrensen ut?
”Den är begränsad. Det är inte så många som är experter på AI, så det finns än större efterfrågan än vad det finns leverantörer".

Har ni fått in några kunder?
”Jag hoppas att stänga det första kontraktet under veckan. Vi siktar på de stora företagen”. 

Martin Rugfelt vill inte avslöja hur mycket pengar han fick ut när Expertmaker såldes till Ebay.

Klart är att han använder egna medel som startplåt till Sentian.ai, som startas utan externt kapital. Värt att notera är att Martin Rugfelt är något av en veteran i den svenska AI-branschen. Han har också varit med och grundat bolaget Lytics, där han även sitter i styrelsen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER