Därför går storbankerna ihop och skapar en egen kryptovaluta

Blockchain Norbloc Bitcoin
Därför går storbankerna ihop och skapar en egen kryptovaluta

Bankerna vill sätta en ny standard för finansiella transaktioner. Foto: Scott Beale via Flickr.

Erik Wisterberg

Reporter

Gör en version av bitcoin för bankvärlden.

Blockchain-tekniken, som ligger till grund för den digitala decentraliserade valutan bitcoin, spås kunna förändra en rad branscher i grunden. Inte minst banksektorn, som lägger stora summor på säkerheten vid transaktioner, hoppas att kunna spara miljardbelopp genom att på sikt implementera blockchain-teknik. 

De svenska bankerna har tagit sina första trevande steg på vägen. 

Exempelvis har svenska SEB har sedan tidigare gått med i sammanslutningen Distributed Ledger Group. Tillsammans med investmentbanker som Goldman Sachs, JP Morgan och Credit Suisse ska SEB ”utforska de möjligheter” som blockchain-tekniken kan innebära för finansvärlden. 

Fyra internationella storbanker sätter nu ned foten och tar det hela ett steg längre.

UBS, Deutsche Bank, Santander, och BNT Mellon går ihop för att skapa en ny kryptovaluta. Målet är att sätta en standard för finansiella transaktioner med hjälp av blockchain-teknik. Det rapporterar Financial Times.

”I dag är handel mellan banker och institutioner svårt, tidskrävande och kostsamt. Det är förklaringen till att vi ha så stora avdelningar för administration. Detta handlar om att strömlinjeforma och göra det mer effektivt”, säger Julio Faura chef för forskning och utveckling och innovation på Santander. 

Breakit berättade nyligen om startupen Norbloc, ledd av den forne KNC Miner-chefen Sam Saatchi. Bolaget hoppas kunna växa genom att hjälpa de europeiska bankerna att implementera blockchain-teknik för att förenkla processen att verifiera identiteten på olika parter i transaktioner. 

”Vi kommer att se de första stora exemplen inom ett par år. När någon blir först ut med en framgångsrik applikation inom bankvärlden kommer de andra att följa efter”, sade Astyanax Kanakakis till Breakit.

De internationella storbankernas drag talar för att han kan få rätt. Vill du veta mer om blockchain? Läs: 12 branscher som blockchain-tekniken kan förändra i grunden.

Läs fler artiklar
LÄS MER