Damberg lägger miljoner på att få industri-jättar att lära av startups

Breakit - Damberg lägger miljoner på att få industri-jättar att lära av startups

Mikael Damberg lägger 16 miljoner kronor på att förnya industriföretag, genom öppen innovation. Foto: Sup 46/Regeringskansliet.

Erik Wisterberg

Reporter

Näringsminister Mikael Damberg lägger 16 miljoner på ”öppen innovation”. Målet? De gamla industriföretagen ska få hjälp av startups.

Att regeringen vill profilera sig som företagsvänlig genom att satsa på innovation och startups har blivit uppenbart för alla som följt näringsminister Mikael Damberg. 

Det har dock inte stoppat techjättar som Spotify från att kräva mer, exempelvis bättre villkor gällande personaloptioner 

Nu kommer ännu en pusselbit i regeringens politik för startups. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg hoppas att nya samarbeten mellan stora industriföretag och små innovativa bolag ska lyfta Sverige.

”Sverige har flera starka industriföretag som verkar på en global marknad och är i konstant behov av förnyelse av produktion och tjänster. Vi hoppas detta kan underlätta företagens arbete med att öppna sina innovationsprocesser och bjuda in små innovativa företag som kan hjälpa till att driva idéerna framåt, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Konkret har regeringen beslutat att ge 16 miljoner kronor, fördelat över två år, till Vinnova. Pengarna ska användas till att få Sveriges företag att systematiskt leta efter innovationer utanför sin egen organisation, något som kallas ”öppen innovation”.

Initiativet är en del av regeringens handlingsplan ”smart industri”, som ska förenkla ”nyindustrialisering” i Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER