Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu lanseras Base10 - mötesplats och kontor för startups i Uppsala

Artikel bild

1000 kvadratmeter i centrala Uppsala ska nu fyllas med startups. Här är stadens nya och första startuphubb – Base10.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

”Det har inte funnits något sådant här ställe i Uppsala tidigare.”

Jason Dainter visar runt i de omöblerade lokalerna i centrala Uppsala. Totalt rör det sig om 1000 kvadratmeter, en kombination av mindre kontorsrum och större evenemangssalar, där stadens snabbväxande startups och entreprenörer nu ska kunna samlas, träffas och arbeta. Bara ett stenkast från centralstationen.

”Läget är verkligen perfekt. Vi kommer att kunna arrangera event här, startups kommer kunna ha egna kontor och personer som bara vill komma förbi och jobba eller ta ett möte kan ta en kaffe vid våra allmänna ytor här borta”, förklarar han, och pekar med handen mot ett större rum i anknytning till en takterass.

”Förhoppningsvis sponsrar någon oss så att vi kan bjuda på kaffet.”

För många av Breakits läsare är konceptet med coworkingspaces, kombinationen av kontorshotell och informell mötesplats, förmodligen bekant. I Stockholm har SUP46 blivit en naturlig knytpunkt för startups och investerare, och allt fler städer runt om i landet har de senaste åren följt samma spår.

”Vill man ha ett eget rum eller liknande här måste man vara en startup”, säger Jason Dainter, och förklarar att priserna ännu inte är satta, men att det ska vara billigare än marknaden i övrigt. 

Jason Dainter är ingen nykomling på den svenska startupscenen. De senaste åren har han drivit evenemanget Uppstart, en välbesökt Uppsala-variant av Sthlm Tech Fest, samtidigt som han arbetat på startupen Universal Avenue, som nyligen stängde en finansieringsrunda på 85 miljoner kronor.

Men där slutar han nu för att istället driva startuphubb.

”Det var ett väldigt svårt beslut, och jag tror fortfarande stenhårt på Universal Avenue. Men det gick inte riktigt att kombinera. I den bästa av världar hade jag kunnat klona mig själv och gjort båda.”

”Men eftersom jag var med tidigt där är så har jag kvar aktier och kommer hålla mig involverad på det sättet.”

Idén till Base10, som den nya startuphubben kommer att heta, föddes redan i samband med det första Uppstart-eventet för två och ett halvt år sedan. Han förklarar att behovet av en knytpunkt för startups blev tydligt direkt.

”Då visste vi inte hur många som skulle dyka upp, men det blev packat med folk. Sedan dess har allt från investorer till medier frågat vart i Uppsala man ska gå för att träffa startups. Men det har inte funnits någon självklar plats”, säger han.

Förutsatt att allt går som det ska kommer dörrarna kunna slås upp i september. Enligt Jason Dainter har redan ett flertal startups visat intresse för att flytta in, utan att han arbetat aktivt för det. 

Totalt ska mellan 50 och 100 startups florera i lokalerna.

Finns det ens så många startups i Uppsala?

”Absolut!”, svarar han entusiastiskt, och börjar namedroppa bolag som bland annat Closr, Plick, Moggie och 46 Elks.

För att finansiera den nya satsningen har Base10 hittills fått hjälp från Uppsala Kommun och fastighetsinnehavaren Uppsala Akademiförvaltning. Dessutom kommer Jason Dainters och hans medgrundare Kristofer Klerfalk, som bland annat har grundat Svenska Dos och Upsala Tonic, att se till att få verksamheten på fötter.

Förhoppningen är dock att både större företag som vill ”stötta ekosystemet” och entreprenörer med Uppsala-koppling ska kunna hjälpa till. Från staden kommer bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström, idag grundare av riskkapitalbolaget Atomico, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och MySQL-grundarna.

”De är ju lite poster boys för Uppsala, så det vore såklart fantastiskt om de ville stötta.”

Det finns dock ett framtida orosmoln på himlen: Base10 kommer bara kunna sitta i de stora och centrala lokalerna de kommande 1,5 åren. Därefter ska byggnaden rivas och bli biograf.

”Men på sätt och vis är det här perfekt för oss. Vi vet trots allt inte om det kommer att bli en succé, även om vi tror det, och vi kommer nu kunna dra en massa lärdomar under de här kommande åren. Precis som SUP46 gjorde med sina lokaler i Stockholm innan de flyttade”, säger han.

Finns det någon affärsmässig tanke med den här satsningen för din del?

”Vi kommer att driva det här som ett bolag, precis som SUP46. Men mitt mål är egentligen bara att gå break even. Du behöver ta ut hyror för att täcka kostnaderna, men det stora målet är ju egentligen att skapa stora värden för bolagen och staden.”

”Jag hoppas att Uppsala ska bli lite som Boston. En stad med starka universitet, en massa co-workingcenter och ett gäng starka techbolag. Förhoppningsvis kommer det här hjälpa till så att det fostras fler entreprenörer som Niklas Zennström här.”

Base10 kommer att ligga på Klostergatan 10 i Uppsala.

Base10 hette vid lanseringen Space. Kontorshotellet har därefter bytt namn till just Base10. 

Läs mer