Efter flera förlustår: Vd:n vänder Hyper Island till vinst

Hyper Island
Efter flera förlustår: Vd:n vänder Hyper Island till vinst

Charlotte Sundåker, tillförordnad vd på Hyper Island. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Den digitala utvecklingsskolan Hyper Island gjorde 5 miljoner i vinst under årets första sex månader. "Det känns roligt att förändringarna har gett önskad effekt", säger vd:n Charlotte Sundåker om vägen från förlust till lönsamhet.

En lång rad framstående designers och kodare i svenska startups har pluggat på Hyper Island. Företaget bakom skolan har dock haft det tufft resultatmässigt de senaste åren.

Nu vänder dock Hyper Island till vinst. Enligt bolagets färska halvårsrapport landade omsättningen under de första sex månaderna 2016 på 65 miljoner kronor.

Det är en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Rörelseresultatet blev plus 4,8 miljoner kronor. Under helåret 2015 var resultatet minus 2,4 miljoner kronor.

Den som har lett skutan under den här perioden är den tillförordnade vd:n Charlotte Sundåker. Hon klev in i rollen i september 2015 efter att Johanna Frelin lämnat uppdraget.

Charlotte Sundåker är delägare i Hyper Island och var tidigare först marknadskoordinator och sen marknadschef på bolaget.

Hon lyfter fram sin egen utveckling på Hyper Island, från marknadskoordinator till vd, som ett utmärkt exempel på företagets tro på människors inneboende kraft att växa.

“När jag träffade människorna på Hyper Island visste jag direkt att det här var ett ställe för mig. Här ligger fokus på ständigt lärande, reflektion, feedback och egen, och gemensam utveckling”, säger Charlotte Sundåker.

Hon är noga med att poängtera att resultatförbättringen inte är hennes verk utan resultatet av gemensamma kraftansträngningar, men säger samtidigt att hon hade en klar strategi från start.

“De första 90 dagarna som tillförordnad vd prioriterade jag tre saker: Att jobba med teamwork i ledningsgruppen, att stärka och göra internkommunikationen transparent samt att göra en ordentlig målprocess", säger hon.

Hyper Island har bland annat arbetat mer strukturerat med ekonomiska mål och uppföljning.

“Det känns så roligt att vi nu får se att förändringarna har gett önskad effekt: Att vi har nått de uppsatta målen utan att stanna av i omsättningsökning eller affärsutveckling”, säger Charlotte Sundåker.

När det gäller varför Hyper Island visat röda siffror tidigare förklarar Charlotte Sundåker det med att bolaget under väldigt lång tid har varit på en tillväxtresa och i perioder haft växtvärk.

“Under de 20 år som företaget har funnits har vi vuxit från Karlskrona och ut i stora delar av världen som till exempel i New York och Sao Paulo. Det har varit en tillväxt som naturligtvis kostat innan den blivit lönsam", säger Charlotte Sundåker.

Hon tror att resten av året kommer att visa upp samma ekonomiska förbättring som de första sex månaderna.

“Däremot dippar verksamheten i Sverige något under sommaren, så troligtvis sjunker vinsten lite innan den kommer att stiga igen", säger hon.

I september avslutar Charlotte Sundåker sitt uppdrag som tillförordnad vd. Då kliver istället Sofia Wingren in som permanent på vd-posten.

“Jag och styrelsen har en mycket god dialog, men har inga konkreta planer i nuläget. Jag hoppas att jag på något sätt kan vara med på Hyper Islands fortsatta framgångsresa, samtidigt som jag också vill utforska några andra drömmar”, säger Charlotte Sundåker.

Läs fler artiklar
LÄS MER