Appspotr tar in 10 miljoner för att bli som Wordpress för appar

Appspotr
Appspotr tar in 10 miljoner för att bli som Wordpress för appar

Teamet bakom Appspotr. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget Appspotr tar in 10 miljoner kronor från sina befintliga ägare - och vänder blicken mot börsen.

Appspotr har utvecklat en plattform som ska låta folk bygga appar utan att behöva några kodkunskaper.

Bolaget släppte sin första version av appen i stängd beta redan 2012 men efter hård kritik från betatestarna valde bolaget att gå tillbaks till ruta ett och bygga upp en ny plattform från grunden.

"Vi släppte den första versionen 2012 i Barcelona (på Mobile World Congress reds. anm.). Vi fick in sex-sju tusen betatestare som gav väldigt viktig men också mycket negativ kritik", säger Patric Bottne, vd och grundare av Appspotr.

2014 släpptes sedan en stängd beta av den nya plattformen och sommaren 2015 släpptes den helt fritt.

“Vi siktade på 25.000 användare på ett år, snart har vi tredubbelt. Gensvaret från användarna är enormt, en succé större än vad vi hade hoppats på”, skriver Patric Bottne, grundare och VD i AppSpotr i ett pressmeddelande.

Redan idag har bolaget 65.000 användare i över 200 olika länder.

Affärsmodellen bygger på samma typ av freemiummodell som till exempel webbpubliceringsverktyget Wordpress använder sig av. Grundverktyget är gratis, sedan kan användarna välja att betala för olika premiumtjänster i form av extra moduler som ska utöka verktygets funktionalitet.

"Än så länge är det ingen omsättning att prata om. Premiumtjänsterna har byggts på allt eftersom", säger Patric Bottne.

Nu håller bolaget på att stänga en kapitalrunda på 10 miljoner kronor från sina befintliga ägare. På ägarlistan står bland annat Almi Invest och konsulten Anders Lissåker, som även har jobbat för storbolag som bland annat Ikea och Volvo.

Målet nu är att engagera oberoende utvecklare för att öka intresset för plattformen.

Tanken är att utvecklare runt om i världen ska kunna skapa mallar och moduler som de sedan kan sälja på Appspotrs marknadsplats. Sedan tar Appspotr själva en liten del av försäljningssumman.

"Nu har vi en bra marknadsplats och ett bra publiceringssystem. Det är dags att öppna upp för tredjeparts utveckling nu. Wordpress sopade banan med sina konkurrenter för att de hade mest innehåll. Det blir samma sak i den här branschen. Den med mest content vinner", säger Patric Bottne.

Men av bolagets egen sajt framgår det att nyemissionen inte är det enda som händer på investerarsidan. Appspotr har nämligen skapat flera sidor för investerar relationer, vilket är ett tydligt tecken på att en börsnotering är närstående.

"Ja, jag kan bekräfta att vi tittar på att börsnotera bolaget i närtid men jag kan tyvärr inte gå in mer på det i dagsläget. Kapitalrundan som vi snart stänger görs inte i samband med noteringen", säger Patric Bottne.

Läs fler artiklar
LÄS MER