KTH-studenter hjälper resesajt att sälja miljövänligare flygresor

Breakit - KTH-studenter hjälper resesajt att sälja miljövänligare flygresor

KTH-studenterna Andreas Schenning och Joel Larsson

Viviana Canoilas

Reporter

Studenternas rapport visar hur du kan flyga miljövänligare. Nu använder jämförelsesajten Flygresor.se deras mätning för att sälja flygresor baserat på koldioxidutsläpp.

Det är ingenjörstudenterna Andreas Schenning och Joel Larsson som har tagit fram studien. Den visar att  ju fler resenärer det finns ombord på ett flygplan desto mindre koldioxidutsläpp räknat per person blir det. I ett fall sparades det ungefär 20 procent koldioxid.

Studien, som bygger på 28.659 flygresor, visar också att det är bättre att välja direktresor och att rata säten med extra benutrymmen. 

Nu ska studenternas mätning användas i jämförelsesajten Flygresor.se, som ägs av den tyska mediekoncernen Prosieben sedan oktober förra året.

Med mätningen kan resenären sortera efter den minst miljöskadliga resan på sajten. Utsläppet för varje resa kommer att visas och kan jämföras med andra resor.

“Det här är första gången som resenärerna kan jämföra alternativ ur miljöperspektiv. Det visar sig dessutom att det är billigare att vara miljövänligare, så jag tror att fler kommer att göra bättre val nu, säger Joel Larsson i ett uttalande.

Flygresor.se grundades av svensk-bolaget Etraveli, som även låg bakom sajten Supersaver. Bolaget är en av de största spelarna i Europa inom förmedling av flygresor.

I oktober förra året sålde riskkapitalbolaget Segulah företaget till Prosieben, som är en av Tysklands största medieaktörer. Hela Etravelikoncernen värderades i transaktionen till 2,2 miljarder kronor. Då hade koncernen en omsättning på 640 miljoner kronor.  

Läs fler artiklar
LÄS MER