Happy landlord tar in ny runda från spelveteraner

Happy Landlord Adventure Box
Happy landlord tar in ny runda från spelveteraner

Rob O’Leary, Adventure Box samt Minecraft Foto: Press samt TT/Linnea Järkstig

Viviana Canoilas

Reporter

Happy Landlord låter youtubers bjuda in sina fans till Minecraft-världar. Nu tar bolaget in nytt riskkapital för att expandera.

Att bygga världar i Minecraft är kul. Ännu roligare vore väl om du kunde träffa dina favorit-youtubers i Minecraft? Det är tanken bakom en ny svensk startup.

Användare som byggt världar i Minecraft kan nu importera dessa till spelet Adventure Box – som ägs av Happy landlord. Där görs världarna levande genom att de fylls med karaktärer, med dialoger och personligheter. Användarna kan även välja att skapa sina egna historier och berättelser inuti spelet.

Bakom Happy landlord står vd:n Christopher Kingdon och Robert O’Leary. De grundade bolaget för två år sedan och hittills har de bara mjuklanserat produkten.

Sedan starten i maj 2014 fram till mars i år har bolaget totalt tagit in 9 miljoner kronor från 12 olika rundor. Nu fyller de på utvecklingskassan med 2,5 miljoner kronor till en värdering på 27 miljoner kronor.

“Med pengarna kan vi färdigställa produkten. När vi ser att kunderna tillbringar tillräckligt mycket tid på sajten aktiverar vi avtalen med våra youtubers och spelsajter, vilket gör att vi kommer att kunna vrida upp trafiken ordentligt”, säger Christopher Kingdon.

Användarna gör egna spel genom att skapa världar som de befolkar med figurer. Dessutom kan alla Youtubers lägga ut en länk och bjuda in sina fans till sina världar.

“När fansen kommer dit kan de träffa sin idol och leka ihop med honom eller henne. Figurerna i Adventure box är 32 gånger mer högupplösta jämfört med Minecraft”, säger Christopher Kingdon.

Det är fyra affärsänglar som har gått in i bolaget och alla har en bagkrund inom spel och betting.

En av dem är Viktor Vallin, som började sin investeringskarriär i det numera EA- ägda spelbolaget Dice. I dag är han en av de tio största ägarna i spelbolaget Starbreeze. Den andra affärsängeln är Lorang Andreassen, som tidigare var huvudägare till gamingbolaget Cherry, som erbjuder kasinospel på nätet.

"Det känns jättebra att ha med dem eftersom de kan spelbranschen”, säger Christopher Kingdon.

Han berättar vidare att bolaget planerar in en större finansieringsrunda innan jul.

“Vi vet inte än hur mycket den kommer ligga på. Det beror på hur det har gått, om det är en svensk eller internationell runda. Om det blir en internationell runda tror vi att det kommer vara ungefär fem miljoner dollar för 20 procent av aktierna i bolaget”, säger Christopher Kingdon.

Redan i oktober räknar Christopher Kingdon med att närma sig lönsamhet.

“Vi kommer att sälja mer då, men i juli 2017 räknar vi med att vara helt lönsamma och då ha en försäljning på tre miljoner kronor per månad, vilket kommer öka successivt resten av året", säger han.

Christopher Kingdon var 2010 med och grundade filmtechbolaget Plotagon där användare utan kunskaper i animation kunde göra egna filmer med 3d-figurer, genom att skriva in vad de ville skulle hända på skärmen.

“Adventure box är lite samma sak fast med dataspelsteknik. Den stora visionen är att bli ett Youtube för gaming. Folk delar videos via Youtube och musik via Soundcloud. Men det finns inget liknande för datorspel. Målet är att bli den stora aktören inom konsumentgenererat spelinnehåll”, säger Christopher Kingdon.

Läs fler artiklar
LÄS MER