Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Notan för Facebooks svenska jätteinvestering – 2,9 miljarder

Artikel bild
Mark Zuckerberg, grundare Facebook. Foto: Foto Björn Larsson Rosvall/TT samt AP.

Facebook har pumpat in miljarder i det svenska bolaget Pinnacle, kan Breakit nu avslöja.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

2013 öppnade Facebook sin allra första serverhall utanför USA. Valet föll på svenska Luleå – delvis på grund av det kalla klimatet. 

Ju lägre temperatur, desto billigare elnota för de servrar som gör att du och jag kan lajka, dela och ta del av innehåll på Facebook.

Från den norrländska stadens sida tolkades nätjättens etablering som början på ”en ny industri-era”. Det var också startskottet för ”The node pole”, samarbetsprojektet där Luleå, Piteå och Boden försöker locka till sig pengastinna techjättar. 

För Facebook innebär norra Sveriges kyliga klimat att bolaget kan få en lägre kostnad för den mycket energiintensiva processen att kyla de serverhallar som i förlängningen ser till att 1,6 miljarder användare kan komma åt sin Facebook-feed.

Sveriges dåvarande näringsminister Annie Lööf jublade när Facebook 2014 beslutade sig för att bygga även ett andra datacenter i Luleå. 

”Facebook kunde välja vilket land som helst för sin andra serverhall utanför USA. De väljer Sverige tack vare tillgång till 100 procent förnybar energi och stort lokalt it-kunnande. Som centerpartist och näringsminister är jag stolt över vårt goda företagsklimat", sade Annie Lööf till SvD.

För Facebook handlar det om en mångmiljardinvstering. Men hur mycket Facebook lägger på sina svenska datacenter har hittills varit okänt. 

Breakit kan nu avslöja att det handlar om minst 2,9 miljarder svenska kronor – bara under 2015. Det framgår av den färska årsredovisning som Facebooks svenska dotterbolag Pinnacle nyligen lämnat till Bolagsverket. 

”Under 2015 har bolaget fortsatt byggandet av det andra datacentret och anläggningsbyggnaden i Luleå. Detta är en betydande kostnad för bolaget då detta inte beräknas vara färdigställt förrän 2016”, heter det i årsredovisningen. 

Där framgår även storleken på Facebooks investering. 

”För att finansiera detta och fortsatt underhåll av den befintliga anläggningen får Pinnacle ett kapitaltillskott om SEK 2,9 miljarder”, står det i årsredovisningen. 

Pengarna betaldes ut från Facebooks svenska holdingbolag. Men notan stannar inte där. Totalt har Pinnacle tagit emot 7,5 miljarder kronor i aktieägartillskott under de fem år som bolaget varit verksamt,  enligt årsredovisningen.

Pinnacle redovisar en omsättning på 1,5 miljarder kronor för helåret 2015. Resultatet landade på 65 miljoner kronor. Bolaget berikade samtidigt den svenska statskassan med 14,7 miljoner kronor i skatt. 

Samtliga tre verksamma svenska bolag som Facebook äger i Sverige har lämnat sina årsredovisningar. 

Men likt Google har Facebook ett upplägg där annonsörerna (Facebooks huvudsakliga intäktskälla) inte faktureras från Sverige. Därmed går det inte att avgöra hur mycket pengar Facebook drar in i Sverige.

Sett till det sociala nätverkets stora andel av svenskarnas mediekonsumtion, speciellt i mobilen, handlar det sannolikt om miljardbelopp årligen. 

Facebooks första serverhall i Luleå har en yta på 28 000 kvadratmeter, vilket gör den till den största i Europa. Enligt Svenska Dagbladet ligger elförbrukningen på 1 TWh per år. Kommunikationsbyrån Northern Link PR, som sköter kommunikationen kring Facebooks datacenter i Luleå, uppger dock för Breakit att elförbrukningen under 2015 stannade på blott 0,187 TWh.

Facebook är därmed ett av de bolag som gynnas av regeringens förslag om sänkt energiskatt för stora datacenter som just nu är ute på lagrådsremiss.

Har du uppgifter om storleken på Facebooks intäkter i Sverige? Mejla tips@breakit.se – du kan vara anonym och omfattas av källskydd.

FOTNOT: Denna artikel uppdaterades 17:21 gällande uppgiften om elförbrukningen för Facebooks datacenter.

Läs mer