Sök

Ingen oro för techbubbla i USA - värderingarna på startups rusar

USATechbubbla
Breakit

Breakit

Amerikanska investeringsfirmor plöjer ned miljarder i startups och värderingarna skjuter i höjden. Men trots likheterna med millennieskiftets it-bubbla ser riskkapitalisterna positivt på möjligheterna framåt.

Summorna som investerades under årets första tre månader var de högsta sedan år 2000 då it-bubblan nådde sin kulmen och riskkapitalbolag tryckte in 170 miljarder kronor i olika dotcom-bolag.

Hittills i år har 136 miljarder kronor investerats i amerikanska riskkapitalbackade företag.

Det är visserligen bara något högre än det fjärde kvartalet 2014, men 27 procent högre än första kvartalet för ett år sedan, enligt data från Dow Jones VentureSource. Det är därför kanske inte så konstigt att det på senare tid debatterats om det vi nu ser är en ny techbubbla.

En stor andel av finansieringarna första kvartalet i år gick till företag i ett senare skede där värderingarna har tryckts upp rejält.

Nu värderas fler än 80 privata företag till minst 1 miljard dollar och uppåt. Dessa företag kallas ofta enhörningar eftersom de brukade vara så sällsynta men benämningen börjar kännas något förlegad i och med att det nu inte är ovanligt med startups som värderas till över 1 miljard.

En del investerare oroas visserligen av de uppblåsta värderingarna, men ser samtidigt väldigt positivt på nya investeringsmöjligheter när konsumenter och företag i allt snabbare takt tar till sig mobil teknik och digitaliseringen påverkar allt fler branscher.

En annan anledning till att riskkapitalisterna är positiva är att aktiemarknaden tagit emot nya noteringar med öppna armar trots att det generellt sett tar längre tid innan en börsnotering sker.

Finwire/Breakit

Läs mer