Sök

Zakaria Hersi startar Orten.io - tar techvärlden till förorten Tensta

Orten.ioTrucallerTensta

Zakaria Hersi Foto: Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Zakaria Hersi byggde upp köp- och säljsajten Efritin i Nigeria. Hemma i Sverige vill han skapa mer mångfald i branschen med en ny eventsajt. "Det är för många vita män på startupscenen", säger han.


I början av april satte Zakaria Hersi fötterna på svensk mark efter ett och ett halvt år i Nigera. Där hade han byggt upp techbolaget Saltsides köp– och säljsajt Efritin, motsvarande Blocket, från grunden. Men i höstas tog livet en annan vändning.

“Min mamma blev sjuk och jag kände att jag ville återvända hem till Sverige. Familjen går före allt”, säger han när vi sitter på en bänk på Östermalmstorg.

Breakit har tidigare skrivit om Zakaria Hersis startupresa och hur svårt det var att bli kallad till en intervju hos traditionella företag. Dörrarna öppandes dock när han testade att byta namn.

“Det var svårt att få jobb i Sverige med min somaliska bakgrund. Men när jag kom in i startupvärlden förändrades allt", berättar han.

Zakaria Hersi hann jobba två år på e-lärningstjänsten Coursio och därefter på Besedo innan han kom i kontakt med Saltside och blev erbjuden jobb 2014.  

“Inom startups är det dina tillgångar som räknas och vad du kan göra med dem. Ingen bryr sig var du kommer ifrån. När jag kom hem i april började jag fundera på hur jag kan introducera den världen för folket i förorten”, säger Zakaria Hersi. 

Samtidigt vill han bryta de barriärer som leder till integration och mångfald på startupscenen.

“Det finns nästan bara vita män i startupvärlden. Vi saknar mångfald, vi behöver fler kvinnor och fler människor från förorten. Det finns otroligt många talanger där”, säger Zakaria Hersi.

För att förändra branschen har han startat techeventsajten Orten.io och bland föreläsarna finns Truecallers medgrundare Nami Zarringhalam och Daniel Daboczy, Foundedbyme–grundaren.

Den 28 september ska de tillsammans med Felicia Margineanu, grundare till OhSnap! och Samira Mchater, Dogbuddys marknadschef i Sverige, inta Tensta.

“Tanken är att båda världarna ska inspirera och lära sig av varandra. Entreprenörena ska berätta om sin resa, men de ska också försöka hitta talanger som vill ge sig in i techvärlden”, säger Zakaria Hersi.

Genom att registrera sig kostnadsfritt på Orten.io får man löpande information om vad som kommer att ske på mötesplatsen Tensta träff.

“Sedan bär det av till Rosengård i Malmö och därefter till Bergsjön i Göteborg”, säger Zakaria Hersi innan han åker hem till sin egen ort Rissne.

Läs mer