Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lämnade allt och lärde sig trumma i Argentina – kom tillbaka och fick toppjobb

Artikel bild
Ania Smith, vd på Ikea-ägda Taskrabbit. Foto: Istockphoto och Press

Ania Smith gjorde det som många drömmer om – men få vågar.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Både Ania Smith och hennes man hade toppjobb på Airbnb och Glassdoor. Men det var något som saknades. Länge hade de diskuterat om de inte skulle ta ett sabbatsår, ta med sig de tre barnen och göra något helt annat. 

“Vi pratade om det i timmar – vad vi ville ha ut av livet, vad våra mål var, vad som skulle göra oss lyckliga”, berättar hon för tidningen Fortune. 

Samtidigt som de hade de livliga diskussionerna sparade de pengar och 2018 var det dags. Hela familjen, barnen var 6, 8 och 10 år gamla, tog sitt pick och pack och lämnade Silicon Valley. 

Målet var Buenos Aires.  

Väl där började barnen skola samtidigt som paret Smith gjorde något helt annat än vad de gjorde på hemmaplan. 

I stället för att jobba studerade de spanska, började rida, lärde sig spela trummor och dansa. Kort sagt allt det de inte tyckte att de hann med på hemmaplan. 

Ett år senare var de tillbaka i Silicon Valley med nya insikter. Hennes man gick från säljare till finans och själv upptäckte hon att hon faktiskt älskade att jobba med tech. 

“Det handlar om att ha tron på att det är rätt val istället för att hela tiden tänka på om man gör rätt sak”. 

Det har gått sju år sedan det där sabbatsåret och numera är Ania Smith vd på Taskrabbit, som ägs av Ikea. En plats hon inte tror att hon hade varit på utan tiden i Argentina.

“Jag är mer empatisk, och det har hjälpt mig att vara mer öppen till nya idéer och upplevelser snarare än ta den enkla vägen och vara kvar i status quo.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer