Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Schibsted skär ner – 250 personer får sluta: “Starten på en resa”

Artikel bild
Christian Printzell Halvorsen är vd på Schibsted marketplaces. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Schibsted Marketplaces –  som bland annat äger Blocket, Prisjakt och Lendo – inleder stora nedskärningar på personalsidan. 

“Detta är inte någon engångshändelse”, säger Christian Printzell Halvorsen som är ny vd.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det sker stora strukturförändringar kring norska Schibsted just nu. För ett par veckor sedan formaliserades försäljningen av koncernens mediedel som bland annat omfattar Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni. 

Den kvarvarande delen, som än så länge heter Schibsted Marketplaces (men som ska byta namn) driver bland annat Blocket, Lendo och norska Finn. Där händer det också saker.

"Inte beslut vi tar lätt på"

På tisdagsmorgonen gick Schibsted Marketplaces ut med att bolaget avser att minska personalstyrkan med 250 personer.

De fackliga förhandlingarna startar om ett par veckor. Uppsägningarna kommer att ske i Sverige, Norge, Finland och Danmark – och rör alltså inte tidningarna (som alltså ligger i ett annat bolag numera) utan bara marknadsplatserna.

Bolagets nya vd Christian Printzell Halvorsen motiverar åtgärderna med att de syftar till att förbättra lönsamheten och säger att de är anpassningar till den makroekonomiska omgivningen. 

“Detta är inte beslut som vi tar lätt på”, säger han och fortsätter: 

“Men det är också viktigt att betona att detta inte är en engångshändelse, utan snarare starten på en resa med kontinuerlig förbättring och kostnadsfokus”. 

Startups i portföljen

Han utlovar mer besked kring bolagets strategi under det fjärde kvartalet i år. Det är redan känt att verksamheten ska delas upp i fyra områden: Mobility, Real Estate, Jobs and Recommerce. 

I Schibsted Marketplaces ingår förutom annonstjänster och flera marknadsplatser även flera startups som den norska jätten äger en minoritet av. Här hittas flera namn som är bekanta för Breakits läsekrets, till exempel Mindler, Hypoteket, Savr och Albert.

Schibsted Marketplaces har 2000 anställda i kärnverksamheten.

Läs mer