Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Polarium sparkar vd och grundaren Stefan Jansson – “Inte levererat”

Artikel bild
Stefan Jansson, vd Polarium. Foto: Press

Batteribolaget Polarium sparkar vd:n och bolagets grundare Stefan Jansson med omedelbar verkan. 

Styrelsen kommer samtidigt med en rejäl skopa kritik.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Polariums styrelse har utsett Clas Gunneberg till ny vd med start från och med idag.

”Polarium har vuxit snabbt och etablerat sig som ledande inom sitt fält. Under den senaste tiden har bolaget dock inte levererat på sin strategi och de högt uppsatta målen”, säger Carl-Erik Lagercrantz, ordförande Polarium

"Styrelsen har därför kommit fram till att det krävs nytt ledarskap för att Polarium fullt ut ska kunna ta vara på sin starka position på marknaden. Vi tackar Stefan Jansson för hans insatser och välkomnar Clas Gunneberg som ny vd för att leda Polarium in i sin nästa fas”, fortsätter han.

Carl-Erik Lagercrantz har grundat investeringsbolaget Vargas tillsammans med Harald Mix. Vargas är största ägare i Polarium. 

”Jag är stolt över det bolag vi har byggt tillsammans. Efter tio intensiva år är det dags för ett nytt ledarskap”, citeras den avgående vdn Stefan Jansson i det pressmeddelande som bolaget har skickat ut. 

I slutet av förra sommaren plockade Polarium in över 400 miljoner kronor i en nyemission. Bara någon månad därefter blev det känt att bolaget, med över 500 anställda, kapade 10 procent av arbetsstyrkan.

Ersättaren Claes Gunneberg har tidigare varit vd för bland andra automationsbolaget Piab (som numera ägs av Investor). 

”Polarium har en stark position, som teknikledare inom den snabbt växande marknaden för energilagring. Jag ser fram emot att nu lära känna bolaget, och tillsammans med styrelse och medarbetare leda arbetet för att stärka Polarium,” säger han. 

Under 2022 omsatte bolaget drygt 2,2 miljarder kronor. Men samma år tappade Polarium en av sina största kunder i amerikanska Dish. I slutet av 2023 rapporterade Dagens industri att Polariums omsättning hade halverats under det tredje kvartalet och att rörelseförlusten under de tolv senaste månaderna då uppgick till 435 miljoner kronor – från att tidigare ha varit ett lönsamt bolag. 

Stefan Jansson grundade Polarium 2015. Han äger cirka 10 procent av aktierna, enligt databasen Eivora. Han skriver inte under på den här artikelns rubrik – att han skulle ha fått sparken. I en kommentar till nyhetssajten Impact Loop låter han förstå att han slutat självmant. 

"Jag sa upp mig förra måndagen på ett av de mest ödmjuka sätt man kan. Jag sa till Carl-Erik (Lagercrantz; reds anmärkning) att vi gjort en häftig resa men att förtroendet mellan mig och styrelsen är ömsesidigt förbrukat”, säger Stefan Jansson till Impact Loop.

Han ger även något som kan uppfattas som indirekt känga tillbaka till Carl-Erik Lagercrantz, ordförande i bolagets styrelse.

"Man gör fel och får göra om hela tiden, så fungerar det att bygga bolag. Men en sak har jag lärt mig: Säkerställ att du har en kompetent styrelse som förstår produkten, marknaden och kunderna", säger Stefan Jansson. 

Utöver Carl-Erik Lagercrantz och Stefan Jansson utgörs styrelsen av Sophia Bendz, Bo Jungner, Cecilia Qvist och Caraola Puusteli

I Polarium ägarlistas hittas utöver Vargas och Stefan Jansson bland andra pensionbolagen Alecta och AMF, Beijer Ventures, Stena Metall Finans Invest och Telia. 

LÄS MER: Jätterunda i augusti – nu får 50 anställda lämna Harald Mix batteribolag

Läs mer