Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

150 tvingas lämna Mathem-ägaren – inklusive tidigare vd Johan Lagercrantz: “Svåra dagar”

Artikel bild
Chris Poad, koncernchef och Johan Lagercrantz tidigare vd på Mathem i Sverige. Foto: Press

Efter sammanslagningen med norska Oda och två vd-byten står det nu klart vilka som får sluta på Mathem.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I slutet av förra året gick svenska Mathem ihop med sin norska kollega Oda – vilket Breakit var först med att avslöja. Kort därefter kunde vi berätta att sammanslagningen innebar neddragningar på personal.

I mars i år fick även den norske grundaren och koncernchefen Karl Munthe-Kaas lämna och in kom då Amazon-veteranen Chris Poad som ny vd.

Nu är det spikat hur nedskärningarna slår: 150 personer kommer att få lämna. Bolaget har beslutat att slå samman flera centrala funktioner på Oda och Mathem – något som innebär att 150 tjänster försvinner, 27 av dem i Sverige. 

“Detta är en emotionell dag", säger Chris Poad i ett pressmeddelande.

"Det är sorgligt att behöva säga hej då till talangfulla kollegor som har gjort en enorm insats för både Oda, Mathem och våra kunder.”

Neddragningarna innebär att ledningsgrupperna slås ihop till en global ledningsgrupp och det innebär att Johan Lagercrantz, som tidigare var vd för Mathem i Sverige lämnar.

"Jag vill tacka Johan för hans hårda arbete med att driva Mathem under de här omvälvande åren både för vår bransch och omvärlden", säger Chris Poad.

"Han är en duktig och omtyckt ledare som har lett bolaget genom en enorm utveckling."  

Johan Lagercrantz kommer fortsatt att vara rådgivare till bolaget på den svenska marknaden. 

"Att få leda ett så oerhört talangfullt team medarbetare genom både hypertillväxt, skifte till automation och en pandemi som förändrat människors beteendemönster kring e-handel har varit bland det mest utvecklande jag varit med om i min karriär", säger Johan Lagercrantz.

"Det är med värme i hjärtat jag lämnar över till Chris och den globala ledningsgruppen och önskar alla varmt lycka till." 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer