Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

PodX shoppar nytt – största affären hittills: ”Åttasiffrig värdering”

Artikel bild
Staffan Rosells PodX förvärvar brittiska Plattform Media. På bild grundarna Matthew Sherry och Matt Sayward. Foto: Press/Montage

Svenska medieveteranerna gör sin största affär någonsin.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

PodX köper den brittiska branschkollegan Platform Media, det största förvärvet hittills för det svenska poddbolaget och den största på poddmarknaden i Storbritannien när den går i mål. Det framkommer i ett pressmeddelande. Vad köpeskillingen landade på avslöjas däremot inte, men det handlar om över 10 miljoner pund, eller ”en åttasiffrig värdering” av Platform Media, som PodX skriver. 

Köpet innebär att PodX befäster sig på den brittiska marknaden, efter att ha gått in Argentina och Frankrike för ett par år sedan. I samband med de affärerna sa medgrundaren och vd:n Staffan Rosell att visionen för PodX var att bli ett världsledande “podcastkollektiv”.

“Hela konceptet bygger på att de vi investerar i också blir delägare i PodX. Vi ska bli ett internationellt podcastkollektiv på riktigt. Vi har ett globalt perspektiv, och då är Norden för litet”, sa han då till Breakit.

Bakom Platform Media står britterna Matthew Sherry och Matt Sayward. De grundade bolaget så sent som 2021 och har utvecklat en tjänst som producerar, distribuerar och tar betalt under ett och samma tak. Bolaget har bland annat flera populära sportpoddar och har skapat innehåll till bland annat BBC Sounds, Spotify och Amazon. 

”Att addera Platform Media till PodX innebär ett avgörande steg mot att bli en global grupp inom ljudunderhållning och bortom det”, kommenterar Staffan Rosell. 

”Det här förvärvet stärker vår position i Storbritannien och den engelskspråkiga marknaden generellt.”

PodX grundades våren 2022 av medieveteranerna Staffan Rosell (tidigare vd Bauer Media), Patrick Svensk (grundare, Kanal 5) och Fredrik Said (före detta Acast). Bland investerarna finns Qarlbo, som också är huvudägare i Pophouse Entertainment.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer