Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kameo vill få sparare att investera i nya bostäder i Sverige – ökar och tar in nya miljoner

Artikel bild
Sebastian Harung, koncern-vd, och Erika Eliasson Ekberger, rådgivare, på Kameo.

Skandinaviska Kameo satsar på svenska bostadsmarknaden och vill kroka arm med småspararna. Nu avslöjar bolaget nya siffror – och ett miljontillskott från Brite-ägaren.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det skandinaviska fintech-bolaget Kameo, som bland annat fått fastighetsentreprenören Ilija Batljan på ägarlistan, vill göra det möjligt för alla att investera i lån till fastighetsprojekt. På det sättet ska småsparare få tillgång till projekt som vanligtvis bara når större spelare, samtidigt som pengarna får arbeta istället för att ligga på ett sparkonto utan ränta. Den största delen av det investerade beloppet går dessutom till finansiering av nya bostäder i Sverige.

Skillnaden mellan ett bankkonto och en investering i Kameo är, vilket bör nämnas, risken att inte få tillbaka pengarna. 

Men det är en risk som spararna verkar redo att ta. 

Kameo kommer nu med nya siffror som visar att bolaget under det första kvartalet i år ökade lånevolymen till fastighetsutvecklare med 50 procent. Totalt landade summan på 380 miljoner kronor under årets första tre månader, där den absoluta lejonparten gått till svensk finansiering.

”Det finns ett stort behov av nyproduktion av bostäder på den svenska marknaden. Just nu råder det permafrost på marknaden för nyproduktion men den underliggande efterfrågan finns kvar. Kameo fyller en viktig funktion då vi kan bidra till att det byggs bostäder samtidigt som vi erbjuder privatpersoner och företag att investera i säkerställda lån till en god riskjusterad avkastning”, säger Kameos norska vd och grundare Sebastian Harung.

Det framkommer också att bolaget gjort en nyemission och tagit in 30 miljoner kronor. Incore Invest – som också är ägare i betalningsuppstickaren Brite – har klivit in som ny ägare. 

Under 2023 låg lånevolymen på 1,4 miljarder kronor, intäkterna uppgick till 51 miljoner kronor och ebitda-resultatet landade på minus 6 miljoner, justerat för engångskostnader. 

För drygt ett år sedan skrev Breakit när Kameo säkrade 700 miljoner kronor i finansiering, pengar från fonder som förvaltas av Insight Investment och investeringarna görs i energieffektiva nybyggnadsprojekt i Sverige. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer