Sök

Xshore räddas från haveri – får in nytt kapital

Xshoreelfordon

Xshores vd René Hansen och grundaren Konrad Bergström. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Krisdrabbade Xshore kan köra vidare. Elbåtsbolaget får in ny finansiering. 

Grundaren gör comeback i samma veva och han hyllar särskilt en person.

Xshore, som har haft det ytterst tufft under de senaste åren, får in 100 miljoner kronor i en ny finansiering, meddelar bolaget på måndagen. 

Bolaget säger inget om hur kapitaltillskottet är utformat (emission eller konvertibel eller något annat) men säger att “flera befintliga större aktieägare” deltog i rundan, och då inte minst Konrad Bergström som grundade bolaget 2016. 

Han har inte varit operativ i bolaget under de senaste åren, men antyder nu att han ska ta en mer aktiv roll igen. 

“Jag är stolt över att vara tillbaka”, säger han i pressmeddelandet med tillägget han vill spela en aktiv roll i övergången till elektriskt i båtbranschen. 

Xshore ville ta in 100 till 180 miljoner kronor, enligt bolagets investerarpresentation som Breakit tog del av för några veckor sedan och som vi då kunde rapportera om. Kapitaltillskottet ligger alltså i den nedre delen i det intervall bolaget hade på sin önskelista. 

Samma underlag, investerarpresentationen, visade att Xshore gjorde en förlust kring 230 miljoner kronor under 2023 enligt ett preliminärt bokslut. Resultatet påverkades av att bolaget sålde endast tre båtar netto – efter att bolaget tvingats köpa tillbaka 19 av totalt 22 sålda enheter. 

Tillbaka på banan

I pressmeddelandet säger Konrad Bergström att stödet från tech- och hållbarhetsbranschen har varit konstant högt, trots att bolagets utmaningar gjorde att Xshore höll på att förlora den vision bolaget hade från början. Bolagets nya chef har inneburit en skillnad till det bättre, menar grundaren. 

“Vår nya vd René Hansen har redan fått Xshore tillbaka på banan, och uppnått otroliga saker på kort tid”, hyllar Konrad Bergström dansken som tillträdde i slutet av förra året.

René Hansen säger i sin tur att ledningen för bolaget ser fram emot att fördjupa samarbetetet med bolagets “visionära grundare” Konrad Bergström. 

“Med den här injektionen av kapital är vi positionerade för att få igång vår försäljning framåt”, fortsätter René Hansen. 

Xshore skriver att det nya kapitalet är öronmärkt till följande områden: forskning och utveckling, förbättra försäljningen, marknadsföring samt att ta fram nya modeller. Noterbart är att bolaget, trots de ovan nämnda kvalitetsproblemen, skriver att de nya pengarna inte är riktade mot “fabriken”. Där är finansbehovet redan tillgodosett är budskapet. 

“Xshore är hängivet att nå lönsamhet, om än med en modifierad tidtabell mot bakgrund av marknadsförutsättningarna”, avslutar elbåtsbolaget pressmeddelandet. 

Vad bolaget värderades till i transaktionen framgår inte av pressmeddelandet. Breakit har tidigare rapporterat att en värdering kring 220 miljoner kronor såldes in till investerare. 

Det är därmed ingen vild gissning att värderingen fallit kraftigt från de 700 miljoner kronor som var fallet när Xshore tog in 300 miljoner våren 2023, vilket i sin tur innebar ett fall med cirka 60 procent från värderingen som bolaget hade vid en runda som skedde ytterligare ett år tidigare. 

Den förmodat lägre värderingen innebär troligen att de ägare som inte deltar i transaktionen kommer att späs ut kraftigt, med minskade ägarandelar som följd. 

Konrad Bergström ägde drygt 20 procent av aktierna före den nya finansieringsrundan, enligt ägardatatjänsten Holdings. Affärsängeln Peter Dahlberg kontrollerade nästan 6 procent och var näst största ägare. Bland andra aktörer högt upp i ägarlistan kan SEB Fonder, den tidigare vd:n Jenny Keisu, Muirfield Invest (storägare i exempelvis Bambuser) nämnas. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer