Sök

Daniel Ek cashar in över 1 miljard – efter kursrusningen

SpotifyStreaming

Daniel Ek, vd Spotify. Foto: TT/Press/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Spotify-bossen passar på att sälja av en del av sina aktier.

Sent på onsdagskvällen kom det in en anmälan till USA:s finansmyndighet SEC gällande en stor insiderförsäljning i Spotify.

Det är vdn och medgrundaren Daniel Ek som uppges ha sålt aktier till ett värde av nästan 1,3 miljarder kronor (motsvarande 118,8 miljoner dollar).

Försäljningen sker dagen efter att Spotify levererat en stark kvartalsrapport. 

Spotifys intäkter växte med 20 procent under första kvartalet och de uppgick till drygt 3,6 miljarder euro, motsvarande ungefär 42 miljarder kronor. 

Streamingbolaget, som fyllde 18 år på tisdagen, visade i rapporten även att bolaget nu verkligen har slagit in på vinstspåret. Rörelseresultatet låg på 168 miljoner euro och bolaget spår att vinsten under det andra kvartalet kommer att bli ännu högre än så. 

Det är fjärde gången under det senaste året som han säljer aktier i sitt livsverk. Förra sommaren sålde han för runt 1 miljard kronor, för att ta ett exempel. Totalt har Daniel Ek sålt aktier för 340 miljoner dollar, eller 3,7 miljarder kronor, under de tolv senaste månaderna. 

Även Gustav Söderström, Spotifys produkt- och teknikchef, sålde aktier på ondagen. I hans fall handlade det om 16 miljoner dollar, drygt 170 miljoner kronor. 

Aktien rusade först

När handeln startade i New York efter att rapporten offentliggjorts rusade den med 11 procent till runt 302 dollar per aktie. I handeln på onsdagskvällen, svensk tid, föll dock aktien tillbaka och slutade på 280 dollar. 

Av handlingarna från SEC framgår att Daniel Ek sålde sina aktier till kursen 297 dollar.

Läs mer