Inkassokungen Nils Wiberg från Prioritet Finans blir riskkapitalist

Mat.se Prioritet Finans
Inkassokungen Nils Wiberg från Prioritet Finans blir riskkapitalist

Nils Wibergs Prioritet Finans har redan gjord flera investeringar. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

Nils Wiberg bröt sig loss från Nordea och startade sedelpressen Prioritet Finans. Nu blir han riskkapitalist – och ska investera 100-tals miljoner i ”framtidsbolag”.

4000 företag säljer sina fakturor till Prioritet Finans, som mot en andel driver in pengarna. Det är av allt att döma en lukrativ affär.

Enligt det senaste bokslutet omsatte bolaget 330,3 miljoner kronor, med en vinstmarginal på hisnande 57,5 procent. Prioriet Finans har också en stark krigskassa – som nu ska finansiera framtida investeringar i startups.

Vid sidan av fakturaköpen har Prioritet Finans i smyg dragit igång som investerare. Hittills har bolaget gått in i 365id, ett säkerhetsbolag som säger sig kunna stoppa identietsbedrägerier, samt medtech-bolaget Bodymarkers som vill kränga medicinska tester till massmarknaden.

Tidigare i dag berättade Breakit om Prioritet Finans senaste investering. För 25 miljoner kronor köpte bolaget in sig Mat.se.  

Nils Wiberg, vd på Prioritet Finans, avslöjar nu att planen är att investera tungt under de kommande åren. 

”Vi ska fortsätta att vara ett finansbolag. Parallellt ska vi bli ett investmentbolag som ger sig in i spännande framtidsbranscher”.

Hur mycket ska ni investera på ett par års sikt?

”Några hundra miljoner, för att inte ta i för mycket”. 

Vilken typ av bolag letar ni efter?

”Det handlar om vad vi uppfattar som framtidsbranscher, där det finns eller kommer att uppstå ett behov på marknaden. Vi tittar också mycket på ledningen, att det är starka personer som kan ro det i land”. 

Kan du ge några exempel?

”Vi har tidigare investerat i 365id, och just säkerhetsbranschen är väldigt intressant. Vi letar efter innovativa företag i nya framtidsbranscher”. 

Marknaden för mat på nätet växer kraftigt. Samtidigt är konkurrensen hård. Vissa aktörer, som storspelaren Mathem blöder. Samtidigt satsar de traditionella matkedjorna på egna lösningar.

Mat.se är i dagsläget inte lönsamt. Nils Wiberg ser dock potential att utveckla bolaget. 

”Vi kommer att fokusera på att ha en väldigt hög servicenivå och hög kvalitet på maten. Sedan tror jag att det finns mycket att göra när det kommer till att göra det enklare att handla via Mat.se. Enkelhet är nyckeln”. 

Nils Wiberg är själv en framgångsrik entreprenör. Han var tidigare inkassochef på Nordea och bröt sig loss för att skapa Prioritet Finans redan på 80-talet. Ett bolag som i dag skär guld med täljkniv – trots tidigare negativ publicitet när Uppdrag Granskning avslöjade att Prioritet Finans gjorde affärer med grova ekobrottslingar.

På den pressbild som Prioritet Finans skickade ut i samband med att bolaget köpte in sig Mat.se syns Nils Wiberg hålla en vit liten hund i famnen. Faktum är att han ständigt har två fyrbenta följeslagare med sig på jobbet.

”Jag har två små söta syskon, Bella och Donna, som följer med mig till jobbet varje dag”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER