Sök

Skattebetalarna står för 88 miljarder av Northvolts pengar – nu väcks kritik

NorthvoltBatterifabrikelektrifiering

Peter Carlsson, vd för Northvolt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Breakit

Breakit

Det offentliga står för minst 88 miljarder kronor av de resurser som har tillförts batterisatsningen Northvolt. Det handlar om en blandning av stater, kommuner, EU och andra aktörer som ordnar med bidrag eller billig finansiering, visar en granskning av Dagens industri.

”Uppsidan är privat men nedsidan är offentlig”, säger Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i Dagens industris artikel.

Northvolt har plockat in cirka 214 miljarder kronor i olika typer av finansiering. Utöver privata investeringar kommer alltså åtminstone 88 miljarder från olika typer av offentliga aktörer – allt från statens svenska kraftbolag Vattenfall till Vinnova, AP-fonderna och Europeiska investeringsbanken.

Det offentliga står också för betydande kreditgarantier.

Forskaren Christian Sandström har skrivit en bok om så kallade gröna bubblor – och pekar ut Northvolt som ett sådant exempel.

”Ingen risk är för stor när någon annan betalar”, han till Di.

Northvolts kommunikationschef Anders Thor påpekar å sin sida att det offentliga i just Sverige står för en förhållandevis liten del av stöden.

”I Tyskland där vi etablerar fabrik nu kliver staten in med över 10 miljarder kronor i kapital, och i Kanada ligger motsvarande belopp på över 40 miljarder kronor", säger han till Di.

Dessa 50 miljarder från andra stater ingår i siffran på 88 miljarder.

Läs mer