Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter Cake-konkursen – det här ska Stefan Ytterborn göra nu

Stefan Ytterborn, medgrundare av Cake och den nya satsningen To Be. Foto: Press/Montage.

Dammet har knappt lagt sig efter de många turerna kring Cake – som tvingades kasta in handduken för mindre än två månader sedan.

Nu har Stefan Ytterborn, grundare och tidigare vd för det konkursdrabbade elmotorcykelbolaget, en ny satsning på gång.

“När ridån drogs ned framför oss landade vi i att det är vettigt att fortsätta jobba professionellt tillsammans och fortsätta erbjuda det vi har massor av erfarenhet av”, säger Stefan Ytterborn till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

I början av februari kom beskedet: Cake, som tillverkar eldrivna motorcyklar, begärs i konkurs. Därefter har turerna kring konkursboet varit många – och rubrikerna om bolaget i affärspressen har avlöst varandra. 

I mitten en av mars stod det klart att den norska investeraren och bilhandlaren Espen Digernes som köper Cakes tillgångar i Sverige, för  18,1 miljoner kronor.

Nu har Stefan Ytterborn, medgrundare och tidigare vd på Cake, en ny satsning på gång: Produkt- och varumärkesbyrån To Be. 

“Det är jag tillsammans med designgänget på Cake som startat en konsultverksamhet”, säger Stefan Ytterborn. 

Med sig från Cake har han Fanny Jonsson, David Gonzalez och Oskar Milke.  

“Det finns inga specifika produktområden eller branscher som vi riktar in oss på, så det kan vara alltifrån elmotorcyklar till borrmaskiner”, säger Stefan Ytterborn.

“Bygga bolag, produktdesign och kommunikation är det jag har gjort i hela mitt liv, ibland under eget varumärke med egna produkter som med Cake och POC, och ibland som underleverantör för andra etablerade varumärken. Med To Be jobbar vi med alla steg inom design, alltifrån affärsstrategi och branding till produktutveckling och till att saker lanseras på marknaden. Det är kul.”

Håller ni på att starta upp eller är ni igång?

“Vi är i planeringsstadiet. Det finns inga projekt som vi kan berätta om i nuläget som är officiella. Men snart så.”

Enligt Stefan Ytterborn är det han själv som ska finansiera den nya satsningen, tillsammans med de andra tre medgrundarna. 

När kom ni på att ni ville göra det här?

“Det här är något som är en direkt effekt av att vi inte kunde fortsätta med det som vi alla ville göra.”

Alltså att fortsätta med Cake?

“Ja. När ridån drogs ned framför oss landade vi i att det är vettigt att fortsätta jobba professionellt tillsammans och fortsätta erbjuda det vi har massor av erfarenhet av, design och kommunikation. Mer än så kan jag inte berätta i dagsläget”, säger Stefan Ytterborn. 

Hur känns det nu efter allt som hände med Cake?

“Jag har jobbat mycket med att likvidera bolag runt om i världen och har fortfarande kvar att bli helt klar med det. Den stora sorg som jag känner har än så länge inte kickat in, utan jag har varit fullt upptagen med att hantera den process och administration som kommer med en sådan här företeelse. Jag ska börja sörja och ta mig igenom det här, men jag är inte riktigt där än.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer