Sök

Nya VC-fonden Greencode Ventures satsar på Sverige – går in greentech-startupen Southern Lights

Southern LightsGreencode Venturesriskkapital

Karin Henriksson på Greencode Ventures och teamet på Southern Lights med Felipe Gallardo (tv) i spetsen. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det finns en ny VC-fond som hittat sin nisch i investeringar i kapitallätta och skalbara SaaS-lösningar för att ställa om – Greencode Ventures. Med en kassa på en halv miljard (som ska ökas) har VC-fonden blicken fäst på det svenska ekosystemet.

Nu har Greencode Ventures gjort sin första investering i en svensk startup och målet är att utöka portföljen med fler.

Greencode Ventures är den nya finländska VC-fonden som fokuserar på SaaS-lösningar för klimatet och har blicken fäst på europeiska energi-hotspots som Sverige och Tyskland. 

Greencode har under sitt första år gjort tre investeringar i startups som ska accelerera den gröna omställningen. Nu är VC-fonden klar med en fjärde – i Shift-bolaget Southern Lights med bas i Stockholm och ett svensk-chilenskt grundarteam.

Startupbolaget Southern Lights ska få energibolag att snabba på utvecklingen och minska riskerna i sina vätgasprojekt med hjälp av mjukvara. Detta samtidigt som vätgasmarknaden bedöms vara värd 5000 miljarder kronor 2030. Den senaste kapitalrundan på 1,6 miljoner euro, motsvarande nära 18 miljoner kronor, leds av Greencode Ventures som går in med över 11 miljoner kronor. Andra investerare i rundan är tyska Wepa Ventures och svenska riskkapitalbolaget Bling Capital, med Deqa Abukar och Adnan Yousuf i spetsen. 

”Vi har en paneuropeisk strategi från början”, säger Karin Henriksson som är venture partner på Greencode och sitter i Stockholm.

Southern Lights är den första svenska investeringen för VC-fonden som har en kassa på en halv miljard svenska kronor men satsar på att ta in mer kapital i närtid. Målet är att växa portföljen till omkring 20 bolag, enligt Karin Henriksson. 

Vad var det med Southern Lights som fångade ert intresse?

”Det var dels vätgasindustrin, som är väldigt viktig för att hinna med den gröna omställningen, sedan har Southern Light en extremt innovativ och användarvänlig digital lösning”, säger Karin Henriksson.  

”Vi investerar i digitala tjänster för att accelerera den gröna omställningen, sådana som inte är lika kapitalintensiva och som är lättare att skala upp. Det är klart lika viktigt med infrastruktur och nya innovationer men det här är vårt fokus. Southern Lights hade en sådan lösning som vi kan skala och ett bra team som både hade den tekniska och kommersiella kompetensen.”

Karin Henriksson har själv erfarenheter av att skala upp bolag. Hon har bland annat grundat och avyttrat ett digitalt ESG-företag, WhistleB, som hade flera svenska storbolag och banker som kunder. 

”Ett perfekt team”

Southern Lights leds av medgrundaren Felipe Gallardo och ligger fortfarande i startgroparna. Lanseringen av den första tjänsten skedde så sent som i november. Trots detta så har bolaget redan kunder på tio marknader, däribland i USA, Europa och i Latinamerika. 

I en kommentar till Breakit säger Felipe Gallardo att han är mycket glad över stödet och bekräftelsen från nordiska investerare och att investeringen kommer att ge bolaget utrymme att ta nästa steg på sin tillväxtresa. 

”Trots tuffa marknadsförutsättningar för att resa kapital i år så har vi bevisat att SaaS-lösningar för energi är avgörande för att ta kampen mot klimatförändringar och att vi är perfekt positionerade när det gäller tajming med ett perfekt team och expertis för att ta oss an en enorm utmaning”, säger han. 

”Vi kommer att använda finansieringen för att växa teamet med fokus på kommersialisering, tech och produkt för att befästa vår position i Europa och Latinamerika.

Felipe Gallardo kom från Chile till Sverige för fyra år sedan, utan kontakter i det svenska näringslivet och den lokala startup-scenen. 

Southern Light har backats upp av KTH:s inkubator och acceleratorn Fast Track i Malmö.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer