Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Voi tar in kvarts miljard – hoppas på börsen

Artikel bild

Elsparkcykelbolaget Voi har kämpat med förluster och nedskärningar. Nu tar de in nya cash.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Voi tar in 255 miljoner kronor i en nyemission, rapporterar Di Digital.

Pengarna kommer bland annat från investerarna Creandum, Project A Ventures, Stena och Back In Black (familjen Lundins VC-låda). Även flera befintliga ägare tecknar sig, däribland börsnoterade VNV.

Voi värderas till 3,9 miljarder kronor i transaktionen. Det är högre än de 3,4 miljarder kronor som storägaren VNV värderade bolaget till i senaste kvartalsrapporten – men i praktiken i linje med detta eftersom VNV i sin uppskattning av värdet har en viss säkerhetsmarginal. 

Voi är dock fortfarande inte lönsamt – utan siktar på att vara där inom två år. Det säger vd:n Fredrik Hjelm till Di Digital.

Voi växte 10 procent under 2023, enligt bolaget, vilket bör innebära en omsättning runt 1,3 miljarder kronor. Bolaget går fortfarande med förlust, men har tidigare till Breakit sagt att de förbättrat marginalerna kraftigt.

Nyligen meddelade Voi att bolaget skär ned på antalet roller med ytterligare 120 personer som ett led i besparingar.

Voi har länge haft en långsiktig plan att gå mot börsen. Klimatet för att notera förlustdrivande tillväxtbolag har dock varit iskallt de senaste två åren.

Voi hoppas nu att börsfönstret är på väg att öppnas – vilket på sikt kan leda till en listning av elsparkcykelbolaget, enligt intervjun med Di Digital.

Läs mer