Sök

Klarnas AI-bot fick fransk jätte att rasa på börsen

KlarnafintechAI

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Klarnas AI-assistent kan göra 700 människors jobb hävdar bolaget. Beskedet gav eko över världen och fick bland annat en fransk callcenterjätte på fall.

Klarna tycks ha uppslukats av AI-teknikens möjligheter. När bolaget lämnade bokslut i veckan så inledde företaget med att beskriva sig som en AI-driven betalningsleverantör och shoppingassistent. 

Dagen innan presenterade Klarna siffror för hur det går för den egenutvecklade AI-hjälpredan som lanserades i januari och Sebastian Siemiatkowski tycks vara mycket nöjd. 

Hittills har Klarnas AI-bot gjort arbete som motsvarar 700 heltidsanställda medarbetare på kundservice. AI-assistenten uppskattas leda till en förbättrad vinst på 40 miljoner dollar, motsvarande 413 miljoner svenska kronor, för Klarna under 2024.

En AI-assistent som ersätter 700 kundtjänstanställda alltså. Siffrorna har gett eko runt om i världen. 

DI Digital skriver att Klarnas besked fick den franska callcenterjätten Teleperformance, som hyr ut personal till andra företag, att rasa på Parisbörsen. Aktien var som mest ner 29 procent men stängde på onsdagskvällen med en nedgång på 14 procent. 

Teleperformance gick till och med ut med ett pressmeddelande i samband med kursfallet om att AI-utvecklingen och Klarna på inget sätt hade en direkt påverkan på bolagets verksamhet. Men så sent som 2022 uppgav Teleperformance i sin årsredovisning att de hade uppdrag från den svenska fintechjätten genom dotterbolag i flera länder, däribland Sverige.

Även amerikanska sektorkollegan Concentrix Corp föll på Klarnas besked i går. 

I skrivande stund är Teleperformance aktie upp runt 3 procent. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer