Svenska X5 Music köps upp av Warner – för hundratals miljoner

X5 Music

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det digitala musikbolaget X5 Music, som backats upp av bland annat Northzone och Per Brilioth, köps upp av skivbolagsjätten Warner Music. Enligt källor till Breakit rör det sig om en affär på ett par hundra miljoner.

Det digitala musikbolaget X5 Music, med Northzone och Per Brilioth på ägarlistan, är något av ett doldisbolag. Trots att bolaget, som tidigt köpte på sig digitala musikrättigheter för låtar inom ”smala” genrer som jazz och klassisk musik, funnits i över tio års tid har bolaget länge arbetat i skuggorna.

Men det ska det bli ändring på nu.

Breakit kan nu avslöja att X5 Music köpts upp av skivbolagsjätten Warner Music i en affär som skulle kunna vara det största uppköpet hittills inom svensk musikindustri.

Enligt källor till Breakit rör det sig om en affär på runt 200 miljoner kronor.

”Ja, vi säljer bolaget nu, men jag kan tyvärr inte kommentera några siffror”, kommenterar grundaren Johan Lagerlöf när Breakit får tag på honom.

Enligt Johan Lagerlöf handlar försäljningen om att bolaget vill få del av en större katalog, och på så sätt kunna växa snabbare.

”Vi har en bra modell som fungerar och allt går väldigt bra, samtidigt som vi inte har all världens musik i databasen. Men tillsammans med Warner kommer vi ha nästan hälften av alla världens alla gamla klassiska hits”, säger han.

X5 Music, som fortsatt kommer att drivas som ett eget bolag i Stockholm, bygger sin affärsidé på att ta bortglömd musik och paketera om det i nya spellistor på plattformar som Spotify och Apple Music. Ungefär som "Greatest hits"-skivor – fast digitalt.

Breakit har tidigare kunnat av avslöja att bolaget köpt på sig spellistor för 7 miljoner kronor.

”Vi jobbar med att optimera intäkter i Spotify och Apple Music. Warner Music har idag en fruktansvärt stor katalog, men de hinner bara arbeta med en väldigt liten del av den varje år. Vår filosofi är att alla artister förtjänar en liten push”, säger Johan Lagerlöf.

X5 Music omsatte 2015 drygt 125 miljoner kronor, med en vinst på 7 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2014 då bolaget omsatte 86 miljoner kronor.

Hela resan har däremot inte varit en dans på rosor. Mellan åren 2010 och 2013 gjorde bolaget en sammanlagd förlust på 81,5 miljoner kronor. En USA-satsning, med kontor i New York, bidrog till de blödande siffrorna.

För att finansiera den misslyckade USA-satsningen tog bolaget 2011 in 65 miljoner kronor i riskkapital från Spotify-investeraren Northzone. Tidiga investerare i bolaget är även Per Brilioth, idag vd på Vostok New Ventures, och Harald Kjessler på Öhman Fondkommission.

Northzone är dock bolaget största externa ägare idag, med cirka 40 procent av aktierna.

Enligt Johan Lagerlöf har Northzone varit en bidragande roll till att bolaget nu säljs.

”De ser ett bra läge att få en bra avrundning på sin investering”, säger han.

”Det är en bra affär för alla. Det är nog den största affären i svensk musikindustri hittills."

Bolaget, som alltså tjänar pengar varje gång en låt spelas eller laddas ner,  grundades av Johan Lagerlöf, Stefan Enberg, Daniel Bäckström, Jan Nordlund och Fredrik Nyström.

Läs hela storyn om bolaget här.

Läs mer