Sök

Dessa två siktar på jättemarknad med sin digitala urinkoll

UrinkollenVeckans Break?

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Matilda och Frida Lundblad vill göra det lättare för kvinnor med urinvägsinfektion att få hjälp.

I vår helgserie “Veckans Break?” presenterar vi varje vecka ett nytt bolag som precis har släppt sin första produkt. Den här veckan har vi pratat med Matilda Lundblad som ligger bakom Urinkollen.

Med hjälp av ett digitalt frågeformulär och en snabb bedömning av en läkare kan Urinkollen nu erbjuda kvinnor möjligheten att få ut antibiotikarecept för att behandla urinvägsinfektion.

“Det tar bara 30 minuter från att man har lämnat svaren till att man får receptet, om det blir utfallet”, säger Matilda Lundblad, specialist i allmänmedicin och medgrundare av Urinkollen.

Tjänsten består av 23 olika frågor man måste svara på. Sedan skickas svaren automatiskt vidare till en läkare efter att man har loggat in med Bank-ID. Om läkaren gör bedömningen att det handlar om en urinvägsinfektion skriver hen ut recept till patienten som då får betala 299 kronor för att få ut receptet.

Matilda Lundblad har grundat bolaget tillsammans med sin fru Frida Lundblad. Nu sitter de på Chalmers Ventures inkubatorprogram. Idén kom när Matilda Lundblad jobbade som läkare i Fjällbacka där hon har sin sommarstuga.

“Det började med att sjuksköterskorna fick ställa frågorna som krävs åt oss läkare. Frågorna är såklart uppsatta enligt de nationella riktlinjer som finns för att läkaren ska kunna göra en bra bedömning. Nu har vi tagit bort ännu ett steg mellan patienten och läkarens bedömning”, säger hon.

Enligt Matilda Lundblad drabbas hälften av Sveriges kvinnliga befolkning någon gång av urinvägsinfektion och 30 procent har återkommande problem. Det blir med andra ord rätt många läkarbesök för en åkomma som förefaller lätt att diagnostisera.

“Med nedre urinvägsinfektion, eller blåskatarr, gör man bedömningen helt utifrån symtomen, så beroende på vad patienten skriver är det bara att skicka direkt. Man behöver inte gå till vårdcentral för det här. Jag tycker inte att det är legitimt att ta upp läkarens tid med det när det går att lösa så enkelt på annat sätt”, säger hon.

Trots att de två grundarna alltså bara har valt att fokusera på en enskild typ av infektion menar Matilda Lundblad att det finns stor affärsmässig potential.

“85 procent av de vi har frågat i våra undersökningar skulle vilja se en sådan tjänst. Med en halv miljon utskrivna recept om året ger det en marknad på 127 miljoner kronor, bara i Sverige. Sedan är målet att titta på fler marknader efter det”, säger Matilda Lundblad.

Läs mer