Sök

Spotifys plan för att kringgå svenska kravet – flyttar jobben utomlands

SpotifyStreaming

Daniel Ek, vd och grundare av Spotify. Foto:TT/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

I ett internt möte på Spotify säger Daniel Ek att man kommer att ta strid mot myndigheternas krav.

För Breakit bekräftar Spotify att de tänker överklaga igen – och att en flytt utomlands pågår.

I januari förra året ansökte Spotify om tillstånd hos Arbetsmiljöverket att få låta personalen fortsätta arbeta nattetid, som beredskap och vid särskilda händelser. Streamingbolaget fick nobben. Myndigheten ansåg inte att jätten levde upp till kraven för att få dispens för nattarbete. Då krävs det nämligen att de ska tillgodose viktiga samhällsintressen. 

Spotify överklagade men tidigare i år nekade även Förvaltningsdomstolen dispensen

Arbetsmiljöverket gav Spotify ett ultimatum: Sluta med nattarbete, teckna kollektivavtal och reglera nattarbetet eller sök ny dispens och hoppas på annat utslag.

Spotify verkar inte vara på väg att lägga ner nattbemanningen. I ett anförande till personalen tidigare i veckan som Breakit tagit del av säger vd:n Daniel Ek:

”Jag tror att alternativet för oss, tyvärr, är att troligtvis behöva lägga en del av on call-servicen i andra territorium.”

Spotify öppnar därmed för att flytta jobben utomlands. 

”Vi vill inte göra det, för att vara väldigt tydlig, och vi kommer att bestrida det här så långt vi kan.”

Daniel Ek tillägger att det svenska kravet, som han säger att alla techbolag nu måste förhålla sig till, inte är rimligt. 

När Breakit kontaktar Spotify bekräftar bolaget att en flytt av beredskapen pågår. 

“Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi har överklagat förvaltningsrätten i detta ärende och planerar nu att flytta delar av vår beredskap till andra länder”, uppger en talesperson i ett skriftligt svar.

Breakit har också ställt frågor om hur stor del av den svenska verksamheten som berörs av bemanningsflytten utan att få svar.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer