Sök

Milstolpe för Musk – opererade in chip i hjärnan

Neuralink

Elon Musk står bakom chipbolaget Neuralink. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vill att man ska kunna styra telefonen med tankekraft.

Elon Musk har, genom sitt bolag Neuralink, opererat in det första hjärnchippet i en människa. Det skriver han på sin plattform X. 

Enligt techmiljardären så är patienten på god väg att återhämta sig efter operationen.

Neuralink är inte ensamma om sitt gebit. Det är flera bolag som är i samma bransch och som faktiskt redan genomfört liknande implantat. Neuralink fick grönt ljus av FDA, motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket, att testa mänskliga studier först i maj förra året. 

Neuralinks första produkt kommer att kallas Telepathy och kommer att göra det möjligt att kontrollera telefonen eller datorn bara genom tankens kraft, enligt Elon Musk. 

Telepathy är i första hand en produkt till människor som är förlamade. 

”Föreställ er om Steve Hawking kunde kommunicera snabbare än den snabbaste maskinskrivaren eller en auktionsförrättare. Det är målet”, skriver Musk. 

Elon Musk har tidigare och vid upprepade tillfällen sålt in Neuralinks chip som att de kan användas av vem som helst för att bli något av en supermänniska, typ att man kan lära sig Kung Fu bara genom att läsa eller att man kan ladda upp sitt medvetande till webben och kontrollera alla digitala tjänster med tankekraften. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer