Sök

KRÖNIKA

ARASH GILAN: Här är de viktigaste trenderna 2024

AI

Arash Gilan, vd och medgrundare Viva Media. Foto: Press

Arash Gilan

Arash Gilan

Framtiden är en riktning, inte en destination. Den är ett substantiv, ett oväntat skeende. Denna dualitet skapar en spänning jag upplever varje gång jag skriver min nyårskrönika. Nu, för sjätte året i rad, kombinerar jag ängslan med spänning i min trendspaning.

Det skriver Arash Gilan, medgrundare och vd Viva Media, i sin nyårskrönika.

Varje år erbjuder en chans att reflektera över det förflutna och förutse framtiden. Jag gillar metaforen om en bussresa, där både backspegeln och framrutan har sin betydelse. Så, låt oss blicka bakåt på 2023 innan vi utforskar 2024, och bedöma varje trend med en grön, gul eller röd lampa för dess relevans.

AI tar fart på riktigt: Grön lampa. AI har verkligen accelererat och blivit mer integrerat i olika sektorer, men AI-washingen har ännu knappt börjat.

Reglering och ännu mer reglering: Gul lampa. Det har definitivt skett en ökning av reglering inom techsektorn, men mycket mer är att vänta.

Tech-vintern är långt ifrån över: Grön lampa. Det skärs ner som aldrig förr, senast med Spotify som minskat personalstyrkan med 17 procent, och mer nedskärningar tycks vänta.

Arbetsgivarens marknad: Gul lampa. Kopplat till det föregående, tror jag att detta kommer att bli ännu mer framträdande under 2024. Majoriteten har inte längre lyxen att välja jobb utan hoppas istället på att behålla sina nuvarande positioner.

Get hållbar or die trying: Gul lampa. Hållbarhet har blivit en central fråga för många företag och branscher, men utvecklingen går för sakta och det förekommer alltför mycket green-washing.

Så om vi blickar framåt, vad ser vi då? Jag tror vi får ta avstamp politiskt för trots allt börjar allt och slutar där för att senare gå in på det teknologiska. För att citera professor i historisk teknologi Melvin Kranzberg ”Även om teknologi kan vara ett viktigt inslag i många offentliga frågor, är det icke-tekniska faktorer som till slut har företräde i teknik-politiska beslut”. 

Ett år präglat av politik 

2024 är ett avgörande år för politiken, inte minst för valet i USA men även för de geopolitiska spänningarna i Kina och Europa. Kapprustningen inom AI, från Väst till Öst, kommer att fortsätta. Det sägs ofta att USA innoverar, Kina kopierar och Europa byråkratiserar. Det ligger mycket i det, men det finns även andra dimensioner. Oavsett om det blir Trump eller en Biden-administration i USA, tror jag tyvärr att de politiska spänningarna i landet kommer att leda till att stödet till Ukraina upphör under 2024. Detta kan resultera i förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, vilket sannolikt kommer att gynna Ryssland.

Lågkonjunktur och ekonomiska svårigheter har en tendens att framkalla det sämsta hos människor, men hur eller om kriget avslutas kommer att ha stora konsekvenser för omvärlden.

Lågkonjunktur och kärva tider 

Vi gick officiellt in i en lågkonjunktur denna höst i Sverige. Många hushålls räntor har varit bundna fram tills nu, men under 2024 kommer konsekvenserna att bli mer märkbara. Jag befarar att den fulla effekten av en tuff ekonomisk situation på arbetsmarknaden kommer att prägla 2024. Men det finns några globala faktorer som är avgörande för en eventuell vändning: Ekonomisk utveckling i Kina, det amerikanska presidentvalet, och förstås situationen i Ukraina.

Om dessa faktorer utvecklas positivt finns det hopp om förbättringar. Men jag tror att 2024 blir ett år där många kommer att hålla hårt i plånboken, och tiden för fantasivärderingar för techbolag är definitivt förbi.

Nu till techtrenderna – det finns för mig tre tydliga sådana att hålla ögonen på, och vi börjar med den mest uppenbara.

AI kommer fortsätta dominera 2024 

Trots att jag förutspådde AI:s betydelse i min lista för 2023 och till och med skrev en bok i ämnet, var den omfattande AI-explosionen vi nu upplever något jag inte kunde förutse. Detta är bara starten på AI:s framfart. Vi är fortfarande i ett tidigt skede, och som ni vet är jag en optimist som ofta varnar för AI-alarmism. Det hämmar nämligen människors vilja att bekanta sig med teknologin, och dessutom tenderar domedagsprofetiorna att skymma de faktiska farorna. Ett sådant fenomen vi kommer att se mycket av under 2024 är AI-relaterade desinformationskampanjer, speciellt i samband med presidentvalet i USA

En annan diskussion kring AI är kring 'öppen källkods-AI', där källkoden till AI-programvaror ska vara fritt tillgänglig för allmänheten att se, modifiera och distribuera. De stora tech-giganterna är inte benägna att stödja detta på grund av ekonomiska intressen, men jag tror att det finns flera skäl till varför det är viktigt att sträva efter en demokratiserad AI, där reglering kan spela en viktig roll.

2024 blir året då röstassistenter på allvar äntrar marknaden

Under 2024 kommer dock allt fler företag att stänga sina datakällor; Microsoft och Alphabet är exempel på detta. Undantaget just nu är Meta, som agerar föredömligt, men frågan är hur länge de kommer fortsätta med det när konkurrenterna inte följer efter. En annan spaning kring AI är att 2024 blir året då röstassistenter på allvar äntrar marknaden. Redan 2019 skrev jag här på Breakit om hur röstassistenter kommer att bli våra digitala butlers. Med dagens AI-teknik applicerad på röstassistenter, kan vi under 2024 förvänta oss en Siri, Alexa och Google Home 2.0 som tar viktiga steg mot detta.

Under 2024 förväntas även en explosion av AI-bolag, vilket blir spännande att följa. En viktig reflektion gäller utvecklingen efter de stora språkmodellerna, LLM (Large Language Models). Nästa steg tros vara General World Models (GWM). Till skillnad från LLM, som primärt fokuserar på textbaserad information, är GWM tränade på att hantera multimodala data från grunden – inklusive röst, bild och ljud. Detta skapar en mer holistisk förståelse av världen jämfört med LLM, där röst och bild ofta läggs till i efterhand.

Google Gemani sägs vara ett exempel på en GWM, och dess utveckling under året kommer att vara intressant att följa. Google har under något år varit lite utskrattade, inte minst på grund av deras satsningar inom AI men skrattar bäst som skrattar sist eller? 

Jag tror att 2024 blir ett revanschens år för de tidigare utskrattade VR och blockchain-teknologierna

Jag avslutar med två bubblare för året, men jag tror att 2024 blir ett revanschens år för de tidigare utskrattade VR och blockchain-teknologierna, som försökte dölja sina svårigheter genom att omdöpa sig till Web 3.0. Blockchain kommer, enligt min åsikt, att uppleva en renässans av två skäl: teknologin är nu mer mogen, och vi kommer därmed att se fler viktiga produkter inom säkerhet, digitala plånböcker, smarta kontrakt och decentraliserad identitet. Dessutom förutspår jag en kryptoexplosion, där Bitcoin äntligen överstiger den magiska gränsen på 100.000 dollar. Observera att detta inte är ett köpråd, utan rena spekulationer. Historiskt har Bitcoins pris påverkats av dess halveringar, som inträffat tre gånger sedan skapandet 2009. Nästa halvering förväntas ske i april 2024, vilket kommer minska tillgången och därmed öka efterfrågan.

Sist men inte minst, min gissning inom VR. År 2024 är avgörande för VR då Apple planerar att lansera sina VR-glasögon. Inom all teknik finns det alltid ett före och efter när Apple äntrar scenen. Jag tror inte på ett iPhone-liknande genombrott, snarare ett Apple Watch-liknande scenario. Medan iPhone revolutionerade mobiltelefonen, var det inte samma genomslag för Apple Watch, men den gjorde digitala klockor mer vardagliga. Apple har förmågan att göra produkter attraktiva och tillgängliga, vilket påverkar hela marknaden. Meta kommer att vara en stor vinnare här, särskilt genom sitt samarbete med Rayban inom AR och AI som imponerar.

2024 blir året då det fysiska och digitala sammankopplas ännu mer. Men oavsett detta, vill jag avsluta med att påpeka att vi människor är kärnan i vad teknologi är. Teknologi är en variabel, men vi människor är konstanten. Låt oss sträva efter en humanistisk syn på teknologi, där vi använder den som ett medel för mänskliga mål och skapar en värld vi kan vara stolta över.

Det är min stilla förhoppning och med detta önskar jag dig ett gott nytt 2024. Vi hörs på andra sidan.


ARASH GILAN är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han driver även VD-podden och skrivit flera böcker inom tech och digitalisering där den senaste heter ”I Love AI – hur du tar tillvara magin med AI”.

Läs mer