Sök

Elmotorcyklarna Rgnt går i konkurs – säljprognosen var för hög

RgntFordon

RGNT går i konkurs. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Grundaren bröt med bolaget och vd:arna avlöste varandra.

Nu går MC-utmanaren omkull – kort efter att bolaget tagit in 14 miljoner kronor.

Elmotorcyklarna Rgnt går i konkurs. Det framgår av handlingar till Bolagsverket.

Breakit har tidigare kunnat berätta att bolaget dragits med stora förluster och på kort tid bytt vd flera gånger

Det slet sig mellan grundaren Jonathan Åström och bolaget under förra året. Redan i början av året lämnade han sin roll som vd i bolaget – och innan året var slut hade han även lämnat styrelsen och sålt hela sitt innehav. 

”Det kom till en punkt där vi helt enkelt hade olika värderingar”, berättade han för Breakit i slutet av november förra året. 

Kort senare fick bolaget sin tredje vd på ett år efter att den tillförordnade vd:n Måns Danielson lämnat över stafettpinnen till Göran Karlsson. Något som Breakit kunde avslöja i december.

Rgnt redovisade en ökad omsättning från 4,9 till 16,8 miljoner kronor förra året. På resultatraden var det fortsatt stora förlustsiffror. Minusresultatet svällde från 33,9 till 55,5 miljoner kronor.

Även under 2023 har Rgnt fortsatt arbeta med kapitalanskaffning enligt årsredovisningen. Så sent som i november fyllde bolaget kassan med 13,8 miljoner kronor, enligt ägardatatjänsten Eivora. 

Sålde omkring en femtedel

Lars Andersson vid Advokatfirman Sanner & Brink är utsedd till konkursförvaltare. Han säger att arbetat har varit intensivt sedan konkursen godkändes i måndags eftermiddag. Han säger att personalfrågorna är av första prioritet. Det finns cirka 25 anställda i Rgnt. 

Den utlösande faktorn för konkursen är att Rgnt prognosticerat för en långt större försäljning än vad som levererades 2023, omkring 800 stycken motorcyklar. I själva verket har Rgnt sålt någonstans runt 150 motorcyklar, det vill säga en femtedel. 

”Det krävs förfärligt mycket komponenter för att bygga motorcyklarna och de måste man betala i förskott för”, säger han.

Enligt konkursförvaltaren ligger Rgnt ute med förskottsbetalningar på omkring 14 miljoner kronor. 

När bolaget har gåtts igenom ska terrängen sonderas för att hitta intressenter till att köpa upp delar eller hela Rgnt. Lars Andersson säger att det är ett gyllene tillfälle för den som är intresserad, eftersom utvecklingskostnaderna redan är tagna. 

”Jag har sett att det finns några svenska tillverkare, men alla verkar brottas med samma problem. Så det kan bli svårt att hitta någon där som kan pynta vad det är värt.”

Spådde svarta siffror

I en intervju med Impact Loop i september sa Rgnt-vd:n Göran Karlsson att bolaget hade färdiga produkter att sälja och mycket låg i egna händer på säljsidan.

“Vi ligger inte och väntar på att lansera en produkt som tur är. Men vi kan inte riktigt utvecklas i den takt vi vill eftersom investerarna är lite försiktiga just nu”, sa han.

Då spådde han att bolaget snart skulle vända till svarta siffror. 

Breakit söker Göran Karlsson. 

Läs mer