Sök

Drama i natt – Viaplay bommar deadline nu hotar böter

ViaplayStreaming

Jørgen Madsen Lindemann, är ny vd sedan i år för Viaplay. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson / Stefan Lundell

Den skuldtyngda streamingjätten var piskad att ge besked innan midnatt - men misslyckades att hålla deadline.
Och ledningen lägger locket på när Breakit kontaktar dem kort efter att tidsfristen gått ut natten mot fredagen.

Vid midnatt gick fristen ut för streamingbolaget Viaplay att offentliggöra sin rapport för det tredje kvartalet. Men när Breakit var i kontakt med bolaget strax efter tolv natten mot fredagen fanns fortfarande ingen rapport publicerad.

“Vi kommer inte ge några kommentarer i det här läget. Om du fortsätter att ställa frågor kommer jag lägga på”, sade en uppenbart stressad talesperson på Viaplays IR-avdelning efter att hennes kollega Matthew Hooper helt passat på att ens svara på Breakits fråga om status för rapporten.

Nu riskerar Viaplay böter från Stockholmsbörsen. Till norska tidningen Kampanje säger Nasdaqs presschef Erik Gruvfors att börsbolag som inte offentliggör kvartalsrapporten i tid kan bötfällas.

Nu är eventuella böter sannolikt ett av de minska problemen för Viaplay i detta läge. Desto större huvudvärk är istället de miljardlån som tynger koncernen efter att man köpt in dyra sporträttigheter de senaste åren. Viaplay har tagit in nästan 2 miljarder kronor i obligationslån, pengar obligationsägarna har rätt att kräva tillbaka om det kliver in en aktör som köper 30 procent av bolaget. 

Kraftigt försenade

Viaplay skulle alltså ha publicerat sin kvartalsrapport redan långt tidigare men i sista stund sköts publiceringsdatumet upp. Streamingbolaget förklarade förseningen med att man behövde mer tid för att lösa den pressade finansiella situationen. Förhandlingar har efter det förts med de största aktieägarna, långivarna och obligationsinnehavarna om en ny finansiering av koncernen. 

Streamingbolaget har haft ett riktigt tufft halvår med vinstvarningar, chefskaruseller och nya storägare, i form av mediekoncernen Schibsted som sedan i början på hösten äger en kontrollpost eller en så kallad “corner”  om 10 procent i det krisdrabbade bolaget. 

Bolagets aktie har fallit som en sten på börsen efter att den dåvarande vdn  Anders Jensen fick sparken i samband med vinstvarningen och ersattes av Jørgen Madsen Lindemann. Bara i år har kursen fallit med över 85 procent. 

I somras drog Viaplay tillbaka sina tidigare kommunicerade mål för helåret. En vecka senare visade Q2-rapporten att omsättningen visserligen ökade men att rörelseresultatet före intressebolag och jämförelsestörande poster landade på minus 273 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 132 miljoner motsvarande period i fjol.  Med jämförelsestörande poster – en nedskrivning som bland annat gällde uttåget ur Baltikum och omstruktureringskostnader – gick bolaget back med hela 6,3 miljarder kronor.

Frågetecknen inför dagens rapport har gällt vad Viaplay egentligen har för krisplan och om Schibsted kommer öka sin position i den svenska streamingtjänsten eller om det presenteras något lukrativt samarbete mellan bolagen. 

Dumpar sportsatsning och krimserie

En blev i alla fall klar redan på torsdagsmorgonen. Viaplay dumpar Premier Sports, lite mer än ett år efter att bolaget gick in på den brittiska marknaden genom förvärvet. I juli 2022 betalade Viaplay nämligen 387 miljoner kronor för Premier Sports. 

”Detta är i linje med Viaplay Groups strategi och plan som vi presenterade i juli, då vi sa att vår verksamhet framöver kommer att fokusera på Norden, Nederländerna och Viaplay Select”, kommenterade Viaplays presstalesperson Emma Andersson till Dagens Industri

Under torsdagseftermiddagen framkom det även att Viaplay säljer en ny kriminalserie, "Veronika" med Alexandra Rapaport i huvudrollen, till konkurrenten SkyShowtime.

Läs mer