Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

500 anställda hotar att lämna Open AI om vd:n inte kommer tillbaka

Sam Altman, sparkad vd på Open AI

Problemen hopar sig för Open AI efter att vd:n Sam Altman tvingades bort från bolaget.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Styrelsen i Open AI har inte fått en lugn stund sedan de beslutade sig för att sparka vd:n Sam Altman. Storägaren Microsoft var allt annat än nöjd med beslutet enligt rapporter och anställda har försökt få vd:n att bli återanställd igen. 

Än så länge har Sam Altman däremot inte välkomnats tillbaka till Open AI. Istället är det den före detta Twitch-toppen Emmett Shear som har fått rollen som tillförordnad vd i det hajpade AI-bolaget. 

Sam Altman och styrelseledamoten Greg Brockman har båda två värvats till Microsoft, som alltså är stora investerare i Open AI, för att leda deras nya AI-område. 

I den senaste av många dramatiska händelser har anställda på Open AI nu bestämt sig för att öppet begära styrelsens avgång. 

De anställda vill ha tillbaka sin tidigare vd Sam Altman och de vill slippa “arbeta med människor som saknar kompetens, omdöme och omsorg för både uppdrag och anställda”, för att citera det brev som undertecknats av runt 500 av bolagets 700 anställda.

Tidningen Wired noterar att även Ilya Sutskever har skrivit under brevet. Han satt i Open AI:s styrelse och pekades tidigt ut som en av hjärnorna bakom Sam Altmans avsked. Ilya Sutskever har på X skrivit att han ångrar sin medverkan i styrelsens beslut och att han aldrig ville skada företaget.

Journalisten Kara Swisher har delat brevet på X och där framgår att de 500 anställda både vill se styrelsens avgång och att Sam Altman återigen blir vd för bolaget. Om de inte får gehör för sin åsikt så hotar de med att lämna bolaget för Microsoft och deras nya AI-avdelning. 

“Microsoft har försäkrat oss om att det finns roller för alla Open AI-anställda på den nya avdelningen om vi skulle vilja ansluta”, skriver de i brevet.

Läs mer