Sök

Musk stöttade antisemitism – krav på att han ska få sparken från X

Elon Musk och Linda Yaccarino. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Annonsörerna flyr och vd:n under press att sparka Elon Musk.


Kan det vara så att Linda Yaccarino har världens svåraste jobb. För er som inte kommer ihåg vem det är så är det namnet på hon som tog över vd-posten på X efter att Elon Musk tog ett steg tillbaka. 

Vad Musk inte gjorde var att ta ett steg tillbaka från offentligheten och nu har Linda Yaccarino fått ytterligare ett problem på nacken som skapats av världens rikaste man, tillika mannen som äger X. 

Häromdagen skrev nämligen Elon Musk ett inlägg som svar på en populär konspirationsteorin om judendomen (som vi inte tänker återge här).

“You spoke the actual truth” skrev Tesla-grundaren.

Han bredde sedan på med att anklaga organisationen Anti Defamation League, ADL, för att föra fram “anti-vit rasism”.

På torsdagsmorgonen fortsatte Musk genom att skriva att alla får vara stolta över sin ras, utom vita. 

Inläggen har såklart fått stor uppmärksamhet och lett till anklagelser om antisemitism mot Musk. 

Vd:n för en av Nia Impact Capital, en av Teslas storägare, Kristin Hull säger till Bloomberg att hon är förfärad över uttalandet och både IBM och EU-kommissionen har pausat sina annonser på plattformen. 

Dustin Muskovitz, en av Facebooks grundare, skriver på Threads att Linda Yaccarino borde be Musk, som fortfarande är teknikchef på bolaget att avgå.

“Yaccarino står inför sitt största test hittills när hon måste bestämma sig för om hon ska säga upp sin antisemitiska teknikchef eller förlora ännu fler annonsörer”, skriver han.

“Hur kommer hon att hantera den här knepiga, men moraliskt otvetydiga situationen?”

 

Läs mer