Jackpot för svenskt spelbolag - köps upp för en halv miljard

Quickspin Playtech
Jackpot för svenskt spelbolag - köps upp för en halv miljard

Joachin Timmermans, Daniel Lindberg och Mats Westerlund. Foto: Press.

Breakit

Nu säljer grundarna bakom doldisen Quickspin sitt bolag till börsnoterade speljätten Playtech.

Den stockholmsbaserade spelstudion Quickspin omsatte över 61 miljoner förra året och gjorde en vinst på nära 13 miljoner kronor, men är trots det något av en doldis på den svenska spelscenen.

Nu står det klart att bolaget köps upp för 50 miljoner euro, motsvarande 465 miljoner kronor, av den brittiska speljätten Playtech.

Playtech, som är listat på Londonbörsen, är världens största leverantör av tekniska plattformar till spelindustrin.

Grundarna Daniel Lindberg, Joachim Timmermans och Mats Westerlund som startade Quickspin 2011 har samtliga spel- och bettingbolagsbakgrund.

Mats Westerlund och Daniel Lindberg har tidigare arbetat på noterade spelbolaget Net ent, som varit en av de senaste årens börsraketer. Joachim Timmermans har en mångårig bakgrund på Unibet. 

”Det har faktiskt gått rakt uppåt sedan vi startade. Förra året var ett riktigt genombrottsår där vi nästan dubblade omsättningen”, säger bolagets vd Daniel Lindberg. 

Quickspin har utvecklat ett 20-tal olika spel, bland dem ett slags virtuella enarmade banditer. Bolaget utvecklar spel som man sedan licensierar ut till andra spelaktörer. Sedan får Quickfix en andel av spelintäkterna.

”Vi har från start satsat på spel av hög kvalité och innovationsgrad. Det har gett resultat”, säger Daniel Lindberg.

Idag har Quickspin 45 anställda, två av dem sitter på Malta och resten i Stockholm - där bolaget kommer sitta kvar.

”Vi säljer för att få tillgång till Playtechs stora resurser samtidigt som några av ägarna ville få möjlighet att sälja en del av sina aktier”, säger Daniel Lindberg.

Köpeskillingen kommer att betalas vid två olika tillfällen, vid ett första får Quickspin 223 miljoner kronor - resterande summa betalas ut vid senare tillfällen baserat på hur det går för bolaget.

"Vi är glada över att välkomna Quickspin till Playtech-gruppen. Quickspin är ett snabbväxande bolag och en ledande leverantör av spel med högsta kvalitet… Vi ser fram emot att jobba med Quickspin och se varumärket växa inom Playtech-familjen”, säger Playtechs vd Mor Weizer i ett uttalande.

JOHANNA EKSTRÖM OCH STEFAN LUNDELL

Läs fler artiklar
LÄS MER