Trots förlusten – Spotifys ledning plockar ut 158 miljoner kronor

Breakit - Trots förlusten – Spotifys ledning plockar ut 158 miljoner kronor

Erik Wisterberg

Reporter

Spotify blöder. Samtidigt ökade bolagets ersättningar till ledningen fyra gånger om, kan Breakit avslöja.

Spotify är, trots en mycket kraftig intäktsökning under 2015, fortfarande beroende av externt riskkapital för att förverkliga drömmen om strömmad musik till världens medborgare.

I det färska bokslutet, som blev offentligt i går, flaggar Spotify för ännu en kapitalanskaffningsrunda. 

”Även om bolaget för närvarande förväntar sig att kassaflödet från verksamheten, tillsammans med  våra tillgängliga medel, kommer att vara tillräckligt för att möta våra behov av kontanter för att finansera våra pågående investeringar, har bolaget gått in i en process för att söka ytterligare kapital”, skriver Spotifys moderbolag i den färska årsredovisningen.

Sannolikt handlar det om den process som Breakit tidigare har rapporterat om, där Spotify planerar att ta in över fyra miljarder kronor via konvertibler.

Bokslutet visar samtidigt att Spotifys förlust ökar, till 1,6 miljarder kronor för helåret 2015. 

Trots förlusten innebar 2015 en mångmiljonrullning till Spotifys ledning, kan Breakit berätta.

2014 betalade Spotify ut 3,7 miljoner euro, motsvarande 34,9 miljoner kronor, i ersättningar till nyckelpersoner (key management compensation). 

Den siffran har nu nära femdubblats. 

För 2015 landar ersättningarna till nyckelpersoner på 16,9 miljoner euro, enligt bokslutet. Det motsvarar 158 miljoner kronor.

Mer än hälften, 82 miljoner kronor utgörs av ersättningar i form av aktier, så kallade optionsprogram (share-based payments). 

”Beloppen är baserade på en rimlig värdering vid tidpunkten (vesting date)”, skriver Spotify i bokslutet.

Merparten av de resterande ersättningarna består av kortsiktiga förmåner (short-term employee benefits). Under 2015 uppgick dessa till drygt 74 miljoner kronor.

En mindre summa, runt en miljon kronor, har betalats ut i form av pensionsåtaganden. 

På Spotify har nyckelpersoner i ledningen fått ta del av förmånerna. I den utvalda gruppen ingår styrelsen, ledd av Martin Lorentzon, och Spotifys exekutiva kommitté. 

Breakit söker företrädare för Spotify för att ställa frågor kring vad den kraftiga ökningen beror på. 

"Vi kommenterar inte årsredovisningen", skriver Sofie Grant, nordisk kommunikationschef på Spotify i ett sms till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER