Sök

Över 100 svenska techledare om sina värsta stunder: “Totalt mörker” (här är deras bästa tips för att orka)

inteensam

Över hundra techledare öppnar upp och vittnar om hur tufft det kan vara att driva bolag. Foto: Press/Montage

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

“En del av min morgonrutin var att ‘hulka’ ett par gånger innan jag satte mig i bilen.”

“Jag har kniven mot strupen hela tiden.”

“Allt känns som ett svart hål.”

“Jag känner en extrem stress och har en fullständigt åsidosatt familj.”

I Breakits stora granskning #inteensam delar över 100 svenska techledare; grundare, entreprenörer och vd:ar med sig av sina tyngsta stunder i bolagsbyggandet. Men skickar samtidigt med pepp och energi till alla som just nu befinner sig långt, långt ner.

Det är lågkonjunktur. De flesta i samhället har det fortfarande rätt bra. Men för entreprenörer i startups har det på bara två år blivit extremt mycket tuffare.

Vi lever nu i en tid när pressen att plocka in kapital kan vara smärtsam, när du tvingas varsla personal, jobba 15-timmarspass, och kämpa med att få ihop jobb med familjeliv.

Därför kör vi på Breakit nu igång initiativet #inteensam, där vi de närmaste veckorna kommer belysa utmaningarna i branschen.

De senaste veckorna har vi pratat med mängder av kämpande entreprenörer. De beskriver sin situationen som otroligt ensam, ohållbar och i vissa fall desperat.

Det är inte alla grundare som öppet vågar berätta om den psykiska ohälsan. Vad som egentligen händer i kroppen när du får ytterligare ett nej på pitchen – eller om prestationsångesten som naturligt följer med när det går bra för bolaget.

Vi beslutade oss för att samla ett gäng röster – och låta dem berätta om sina värsta stunder.

Men vi vill så klart också ingjuta hopp hos kämpande entreprenörer och ledare. För oavsett om man är veteran eller nybörjare i gamet så genomgår man individuella resor och snappar upp en och annan lärdom på vägen som kan vara till nytta för andra som har det tufft just nu. De som öppnat upp sig med utmaningarna delar här även med sig av sina bästa råd för att komma vidare, framåt.

Det här är ett levande dokument som fylls på löpande.

Vill du vara med och göra din röst hörd i årets viktigaste granskning? Hör av er till tips@breakit.se eller till någon av våra reportrar. Märk mejlet #inteensam. Det går bra att vara anonym – skriv då det i mejlet.

LÄS MER: Unik enkät: Techgrundare vittnar om psykisk ohälsa – "kniven mot strupen hela tiden"

Här är techledarnas egna ord.

Pernilla Nyrensten, grundare Revolutionrace

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Utan tvekan att ta bolaget till börsen. Revolutionrace växte med 130 procent mitt under covid med den varuförsörjningsproblematiken som rådde. Givet den kraftiga tillväxten var vi dessutom underbemannade.

Dygnets timmar räckte inte till så jag sov tre timmar per natt för att hantera allt – daglig operationell kommersiell verksamhet och logistikutmaningar. Med kniven mot strupen var jag tvungen att vecka ut och vecka in leverera inför hela “projekt Robinson-gruppen” på 40 personer som var involverade i att ta bolaget till börsen - banker, legal, jurister, konsulter, IR, PR-team. Att fortsätta att leverera starka siffror både på EBIT och omsättning tog på krafterna. Det var väldigt mycket press på leverans och mycket vilade på mina axlar. Men mitt pannben ville visa alla tvivlare att jag och bolaget var kapabla att leverera mot högt ställda förväntningar. 

Samtidigt satt jag 'back to back' i investerarmöten på dagarna för att säkerställa en övertecknad börs-IPO. Bolaget skulle göras redo för att verka i börsmiljö med policies och en enorm omställning och allt vad det innebär. Samt media på det.

Under processen gick min mamma bort och en timme efter begravningen satt jag i krismöte. Det var bara att bita ihop och leverera. Det var enormt mycket vilja, mod och urkraft som behövdes plockas fram. Det var värt det, absolut. Klockringningen var lön för allt slit och kul också för andra kvinnor att möjliggöra ett krossat glastak. Jag, Niclas och bolagets alla anställda fick känna en enorm glädje, lycka och stolthet att vi klarade av det! Men det är ingen lek, det kostade mycket blod, svett och tårar. Det är det tuffaste jag någonsin gjort mentalt. Men det var så värt det!”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Genom att kämpa, berömma och peppa andra entreprenörer så hittar man kraft, energi support och gemenskap i varandras bolagsresor. Det är viktigt att låta disciplinen kicka in när man tvivlar. Det är bara genom att fortsätta kämpa som man når sina mål. Fira ett delmål så du känner energi och glädje längs vägen. Det är så vinnarmentalitet uppstår! Utan entreprenörer stannar världen.”

Michaela Forni, medgrundare Baby Journey

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Som entreprenör känner man en ständig stress som kan vara väldigt påfrestande – och något man måste lära sig leva med. Stressen kan driva dig framåt, men också skapa hinder och bidra till ett sämre mående. Det kan vara lätt att jämföra sig med solskenshistorier därute när man själv kämpar i sitt entreprenörskap, och då måste man komma ihåg att alla har haft sin beskärda del av motgångar. Att hålla i, och hålla ut, är viktigt.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Jag tror mycket på visualisering – eyes on the price! Kom ihåg varför du startade och var du vill ta ditt entreprenörskap. Du startade allting av en anledning – släpp inte taget om det!”

Ash Pournouri, entreprenör och investerare

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“De situationer jag upplevt som jobbigast är då pressen är som störst, där alla ens uppenbara alternativ för lösning är slut. När man måste sätta sig och tänka om helt för att komma över en katastrofsituation som kan sänka hela bolaget. Det är en del av alla entreprenörsresor, med få undantag. För många är det likviditet, men det kan även vara kopplat till andra affärskritiska element.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer? 
“Det är just i sådana situationer du visar vem du är – både för dig själv och för omvärlden. Omfamna det för det är precis det du kommer titta tillbaka på och vara stolt över sen. Det är precis då din historia skrivs.”

Ali Ghoce, grundare Gordon Delivery


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det jobbigaste under den tidiga fasen för mig var att balansera mellan följande:

 • Likviditet: att ha koll på när pengarna tar slut. Jaga nya pengar med en deadline när kassan är tom och samtidigt visa trygghet gentemot anställda och ha en tro att lösa finansieringen.

 • Kapitalanskaffning: i affärsängelsvärlden är det väldigt många som visar intresse, men jag fick varken ja eller nej, vilket skapar en osäkerhet, och ibland en falsk tro på när finansieringen ska bli klar. När man pressar på så drar sig folk dessutom ur.

 • Drift: vara kundtjänst, planera drift, hantera avvikelser, eskaleringar och så vidare. När det blir för mycket problem i driften och för många avvikelser, så är det viktigt att inte hamna i en reaktivt mode. Du måste fortsätta att ha ett proaktivt mindset. I en reaktiv-mindset, löser man problem varje dag, vilket triggar endorfinerna och är belönande. I ett proaktivt mindset, tänker man efter – vad behöver jag göra för att problem inte ska uppstå. 

 • Sälj: ständigt i sälj-mode och jaga kunder och hålla koll på sin pipe.

 • Skala upp: skala upp i en verksamhet som Gordon Delivery, handlar mycket om att lösa problem. Till exempel etablering på nya orter, nya länder med mera.

 • Ekonomi: att hålla koll på faktureringen veckovis, betala räkningarna och se till likviditeten.

 • Rekrytering och få teamet att fungera: det är svårt att rekrytera seniora personer när man inte har råd.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?

 • Lägg tid på ditt ledarskap, och få ut maximalt av dina medarbetare. 

 • Våga göra ändringar snabbt. Snabbhet är din fördel som ett litet bolag.

 • Ta hjälp av dina kunder och leverantörer.

Hannah Widell, vd Perfect Day Media

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Att samtidigt som man försöker bygga ett bolag, ha ett ansvar för medarbetare, kunder och vara väldigt nära en ekonomisk katastrof. Att kämpa med likviditet dygnet runt för att få allt att gå ihop är en stress som är svår att beskriva.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Att tänka att problemen är en del av jobbet. Det kan kännas orättvist, motigt och helt dränerande när man kämpar med likviditet och annat som inte går ens väg och då gäller det att inte drunkna i det. Jag brukar säga att alla sorters kriser är det som verkligen tar bolaget framåt. Om man som chef kan få alla att vara kreativa i stället för uppgivna så skapas ofta nya saker som kan vara livsviktiga för bolaget. 

Egentligen ska man bygga varje bolag från början som om det vore lågkonjunktur. Skapa en slimmad organisation som i bra tider är lätt att skala upp. Och på samma sätt slimma om man behöver. Det skapar en säkerhet. Någon klok sa en gång till mig att man alltid måste springa dit pengarna finns. Det kan vara startmeningen för att lösa krisen.”

Sebastian Kvissberg, grundare och vd Clean Drink
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det är svårt att komma på den specifikt jobbigaste upplevelsen då de är många och är något man brottas med dagligen. 

Men här är ett par:

 • Känslan före man kommer hem till fru och familj med dåliga nyheter men ändå måste ge sken av lugn och optimism.

 • Att konstant leverera, visa sig stark och att allt går som på räls.

 • Innan det går bra tar folk avstånd från dig, och ger dig rekommendationer om att ge upp. När det sedan vänder vill alla ha med dig att göra.”
   

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Håll huvudet högt och ha tålamod, allt du eller ni gör har en påverkan. Det syns kanske inte idag, inte imorgon, inte om en månad eller ett år. Men tillslut kommer det synas och då kommer din glädje och tacksamhet för att du orkat hålla i att vara värt det.”

Tomaj Sangchi, grundare Tom Hope och Ani Who 
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Jag har varit med om att starta ett företag som växte snabbt och var väldigt lönsamt. Men på kort tid förändrades allt. Vi gick igenom en tuff period, fylld av osäkerhet, när vi insåg att företaget behövde genomgå en rekonstruktion för att överleva. Det var en omvälvande tid, men det lärde mig mycket om både företagets och min egen vilja att kämpa.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Zooma ut och se ditt äventyr ur ett längre perspektiv. Förstå att utmaningar och svårigheter inte bara är hinder, utan också unika tillfällen för personlig och professionell utveckling. Det är genom att uppleva alla 'årstider' i företagandet som du verkligen mognar som entreprenör.”

Oscar Höglund, vd och medgrundare Epidemic Sound


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör? 
“När jag varit tvungen att vara rationell när jag egentligen velat vara emotionell.” 

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Den dagen dina kollegor slutar komma till dig med problem är dagen du bör vara orolig på riktigt.”

Jessica Löfström, entreprenör och grundare 17-nätverket


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“När vi var blockerade av världens då starkaste fackförening under nära sju års tid och att vi tappade all omsättning. Vi omsatte inga pengar under ett par år (på den tiden fanns inte riskkapital), alla politiker/organisationer/maktpersoner sa att blockaden var fel men att de inte kunde göra något åt det. Jag var tvungen att sälja min tävlingshäst för att betala hyra. Jag hade heller inget nätverk med människor med makt, eftersom jag kommer från förorten och inte kände rätt personer.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Det är alltid svårt att starta ett bolag och kräver att entreprenörerna är envisa som synden och inte ger upp även när det kärvar, vilket det gör ofta och i stor omfattning. En framgångsrik entreprenör, Martin Lorentzon, så ungefär så här i sommarprat:

‘Ett bolags framgång kan direkt mätas i det stora antal problem bolaget löst, ju svårare och större problem man löst, ju mer framgångsrik kommer ditt bolag att bli, om du inte ger upp utan fortsätter.’

Så har det varit för mig i mitt företagande även om jag till viss del fortfarande sitter och väntar på den där riktigt stora framgången.”

Rasmus Johansson, medgrundare och vd Djerf Avenue


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"
Vi har givetvis ställts inför flera utmaningar sedan vi grundades för snart fyra år sedan. Den första stora utmaningen kom när coronapandemin bröt ut i Europa bara några månader efter att vi lanserat Djerf Avenue. När vi följde nyhetsrapporteringen kändes det som att det skulle bli väldigt svårt att driva ett nystartat företag. På den tiden var det bara jag och Matilda och vi har alltid trott på vår idé, vilket gjorde att vi trots pandemin kunde gasa på och följa vår initiala plan."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"
Försök att hitta en bra balans mellan din magkänsla och att ta hjälp av andra med relevant erfarenhet. Om ni klarar er i denna tuffa marknad och är villiga att lägga ned hårt arbete kommer det att flyta på betydligt bättre när marknaden vänder."

Ylvali Gerling, vd Myoroface 


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det jobbigaste har varit att sitta inför löneutbetalning och inte veta om jag kan betala ut lönerna nästa månad samtidigt som jag ska vara bland personalen och pusha, stötta och motivera för bra resultat på ett hälsosamt sätt. Där vi vet att möjligheterna finns och det redan vänds flera gånger på varje krona för att kräma ut max. Det är ett stort ansvar för entreprenören att bära.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Prata med människor och andra entreprenörer du litar på runt om dig för att få ur dig stressen och ångesten. Du är inte ensam om dina utmaningar och att få dela med sig av bördan gör det lättare och kan ibland ge lösningar!”

Jonathan Hoel, grundare Weekly Revolt


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör? 
“Att bli utbränd och en privat-ekonomisk press som påverkade familjen.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Tuffa perioder kommer göra dig starkare och till en bättre entreprenör på lång sikt. Ta dig igenom de kortsiktiga utmaningarna nu genom att prioritera dig själv högre, det är nu du behöver det som mest. Forskningen är tydlig – träning, kondition och en god hälsa gör att du lättare tar dig an dina arbetsrelaterade utmaningar.”

Christian Albinsson, grundare People People People


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det finns ju en brunn att ösa ur, så att säga. Ingen del av mig ångrar dock att jag startade eget – det har varit en dröm ända sedan jag såg Johan Stael von Holstein i sin skinnjacka, blonderade hår och gula Ferrari i Halmstad 1999. Däremot har det varit många farthinder på vägen. Och jag har fortfarande inte råd med en gul Ferrari. För tio år sedan var vi konkursmässiga sedan vi räknat bort oss på ett superstort uppdrag. Jag kommer aldrig glömma det telefonsamtalet som jag hade med min kompanjon och hans far som skötte ekonomin i bolaget på den tiden. Jag satt på ett tåg och fick viska fram ord som ‘konkurs’ och ‘kontrollbalansräkning’, ett begrepp som var något helt nytt för mig då. Det gick bra och vi slapp kontrollbalansräkning, men sedan dess är det för mig ett av svenskans fulaste ord – ‘kontrollbalansräkning’. I paritet med ‘armhåla’.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Vi gjorde en bra grej, jag och mina kompanjoner häromdagen. Vi gick till café Fåtöljen på Hornsgatan på Södermalm och satte upp ett mål att tillsammans ta 100 nya kontakter på en timme. Det blev en bra boost och att tävla lite lagom mot varandra var sporrande.”

Aida Vrazalica, grundare A List


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Helt klart ”ensamheten”, i mitt fall är jag inte på papper ensam men ensam i drivande roll. Det ligger på mitt bord att starta, driva och fullfölja allt vi gör och det är nog det tuffaste. Trots ett enormt driv så har jag likt alla andra dagar och perioder där energin, tiden och viljan inte matchar och det helt enkelt inte går ihop (jag har tre barn och ett heltidsjobb utöver mitt egna bolag). Då önskar man att man hade en partner som kunde hoppa in och driva på. Tur att man älskar det man gör, annars hade det varit kört för länge sen.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Enkelt: easy come easy go! Ett mantra jag alltid levt med. Om det vore så enkelt hade alla gjort det. Det är de som orkar och är kreativa nog att hitta nya vägar och lösningar som klarar stormarna.”

Linnéa Kornehed Falck, medgrundare Einride

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det finns ett uttryck som lyder 'when it rains it pours'. Det finns en dominoeffekt i att när något börjar gå dåligt så följs det av fler dåliga saker. Det är en nedåtgående spiral som är tuff att bryta – framför allt mentalt. Det är lätt att hamna i offerrollen när det är omständigheterna som gör att saker och ting inte fungerar snarare än att det är du eller teamet som misslyckats. Bland det mest utmanade för mig har varit att försöka navigera i den situationen, att hitta styrka och energi när omständigheter förändrats."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"
När en situation känns övermäktig eller att du fastnat med dåliga alternativ, våga bryta kontexten. Ta ett steg tillbaka, åk någonstans, prata med någon som inte är direkt involverad, läs en jäkla massa Churchill-citat. Gör det som krävs för att du ska hitta kraft och energi. Ingen annan kommer för att rädda dig eller bolaget, så lita på dig själv och kom ihåg varför du startade detta."

Viktor Gällström, entreprenör och investerare VEQ


Vad är det jobbigaste ni har upplevt som entreprenör?
“Det var 2014, innan vi startade VNTRS. Då drev jag mitt första techbolag, Friendo Events AB – typ som ett verktyg likt Facebook-events fast i en egen app, och sakta men säkert insåg vi att vi inte hittat en affärsmodell och product market fit. Kassan sinade snabbt, och jag insåg att bolaget, tillsammans med min privatekonomi, kommer att krascha. Samtidigt visste jag inte vad jag skulle göra annorlunda eller hur framtiden skulle se ut. Det var jobbigt.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
Uppmaningen till entreprenörer som sliter nu måste vara ‘Sänk tillväxtmålen och skapa istället en mindre plattform att stå på där du inte är beroende av externt kapital för att driva bolaget’. I såna här tuffa tider så är du som bolag ‘default dead’ om du inte gör det och ‘default alive’ om du lyckas skapa denna plattform.”

Ben Eliass, grundare Estrid
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Massor. Men en som står ut är i början av covid-19 (innan allt vände) med fallerad term-sheet och ett par veckor från att inte kunna betala ut löner. Inte den bästa sömnen man någonsin haft.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Du är inte ensam och det är inget fel på dig.”

Patrik Illerstig, grundare och vd Carla

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Vi hade från början en annan affärsmodell, men vi kände i magen, hjärtat och hjärnan att den inte skulle funka. I sex månader la jag 24/7 på något jag inte trodde på och försökte sälja in till hela världen – det var en hemsk känsla.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Att vara entreprenör är självvalt, så påminn dig själv löpande om varför du valde det, och om det fortfarande är värt det. Om inte, skaffa ett jobb, om ja: kör på med vetskap om varför!”

Fredrik Rinaldo, grundare Merchsweden


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Hyfsat tidigt i resan fick vi blockerade utbetalningar från vår betalningslösning. Eftersom vi var i stor tillväxtfas låg i princip alla våra likvida medel låsta i över 1.5 månad. Det var svettigt."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Har inga tips, men peppande ord. Dagen du slutar utvecklas påbörjar du avvecklas. Nya tider kräver ny strategi. Har alla det tuffare, har ingen de tuffare."

Pontus Krusing, medgrundare och vd, Nudient


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Att balansera privatliv, familj, barn och så vidare, med tuffa tider på Nudient. När man känner att man inte räcker till varken hemma eller på jobbet.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Jag brukar försöka tänka långsiktigt och vad jag vill uppnå med Nudient, inte alla kortsiktiga utmaningar som äter upp min motivation.”

Olle Aronsson, medgrundare Breakit

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“För några år sedan när vårt bolag gick som sämst oroade jag mig nätterna igenom för att vi skulle misslyckas helt och att allt vi byggt skulle bli värt noll. Här hade jag bara jobbat på kontoret, medan mina bekanta reste runt i världen, lärde sig nya språk och levde livet, och så skulle allt vara förgäves. Det var en bitter känsla.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Försök bryta negativa mönster genom att till exempel gå ut i skogen med avstängd mobil. Då blir tankarna klara. Fundera då på: Vad kommer du ångra om tio år? Beroende på din livssituation kan det antingen vara läge att satsa allt på bolaget eller att tvärtom fokusera på exempelvis familjen. Att ge upp bolagsdrömmen och typ flytta till Indien är inte ett misslyckande utan bara ett annat livsval”.

Karin Bjärle, grundare, PS of Sweden

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Jag tror det jobbigaste är alla gånger jag varit "nere i källaren" och allt verkar kolsvart. Men väl där nere så formas alltid en mental överlevnadsstrategi och efter ett dygn återuppstår man igen och är redo för strid. Jag tror helt enkelt det är en entreprenör-gen.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Att driva bolag handlar om att bli bästa kompis med ångesten. Vi alla har den i perioder och när det är som tuffast får man försöka acceptera den och inte bli rädd för den. Då känns det genast lite mindre jobbigt.”

Persheng Babaheidari, ByBanoo


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det är mycket som är utanför ens kontroll men som man måste acceptera och hantera. Exempelvis om det blir stora förseningar i produktion, om en fabrik helt plötsligt halverar sin kapacitet eller liknande. Då gäller det hela tiden att lösa dessa problem och komma ut starkare på andra sidan.

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Rannsaka dig själv och gå igenom allt som behöver göras, gör en prioriteringslista och fokusera på det som ger resultat. Hellre göra färre saker som går bra än att vara all over the place utan att se någon traction.”

Kristin Berg, vd Mestro


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det i särdrag svåraste och jobbigaste som jag upplevt under mina år som entreprenör har ofta varit avtalsrelaterat. För som ett litet bolag som vill växa finns det ofta en vilja att vara kundtillvänd – och ibland för mycket. Jag upplever att mindre bolag kan ha en omognad i detta och därmed skriva under väldigt utmanande kontrakt som är till kundens fördel. Så ett medskick till alla entreprenörer; säg inte ‘Ja tack’ och ‘Amen’ till alla villkor i ett avtal – det kommer att straffa sig i längden. Och det tjänar ingen på, för även kunden vill ha kvar en leverantör som kan leverera.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Andas, sov på saken och ta nya tag imorgon istället.”

Oscar Otteborn, vd och medgrundare Picture This


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det kan vara fruktansvärt ensamt när det blåser internt och externt som vd för en startup.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Försök att verkligen ta tid för reflektion, ge dig ordentligt med tid för de stora frågorna som kan komma att bli helt avgörande.”

Cecilia Linden, medgrundare Go Climate
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Att våga lansera produkter innan de är perfekta, att ta ansvar för att hantera situationer där kollegor mår dåligt i ett litet utsatt team och att motivera mig själv att ihärdigt fortsätta även under perioder när vi haft lägre efterfrågan på våra tjänster. Det har underlättats enormt av min tro på att de timmar jag lägger ner kan förändra världen till det bättre.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Leta samarbeten som kan ta ditt företag vidare eller nätverk där du kan dela erfarenheter med andra i samma situation. Våga fråga om hjälp och stöttning!”

Sam Jahanfar, vd Rule

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Det kan jag nog skriva en bok om. Men det som är en röd tråd kring de jobbigaste situationerna är ifrågasättandet av mig själv. När det har varit riktigt tufft, speciellt när vi var mindre och speciellt när man har kunder som trycker på, på ett oskönt sätt, så hamnar jag ibland i tankegångar kring ‘vad fan håller jag på med’ och ‘varför gör jag detta överhuvudtaget?”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Det som hjälper mig är att tänka på alla de kunder som faktiskt uppskattar det vi gör, värdet vi skapar och att vi faktiskt gör skillnad. Det brukar få mig att tagga till.”

Elsa Bernadotte, grundare, Karma 
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Som entreprenör behöver du stå stark när allt annat är osäkert. Det innebär att du kan bli ensam i lägen när man kanske behöver stöd som mest. Du måste vara den som håller modet uppe och har svaren redo – inte bara för dig själv utan också för dina anställda, partners, kunder och investerare. Och det är just i de stunderna, när du måste vara en klippa för alla andra, som du kan känna dig som mest ensam.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Lita på din intuition och var orädd i att be om hjälp, råd och feedback.”

Ulf Bokelund Svensson, vd, Björn Lundén

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Situationen vi har nu med hög inflation är påfrestande då du måste höja priserna och det tär på kunderna.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Stick inte huvudet i sanden och blunda inte för problem. Har du svårt att betala i tid så ta kontakt med leverantören direkt. I 99 procent av fallen kommer du att få respit men är det istället leverantören som upptäcker att du inte betalat så är du i en mycket sämre position.”

Adrian Andersson, vd, Meitner

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Livet som entreprenör innebär återkommande glada saker – och återkommande utmaningar. En stor utmaning jag upplevt är att prioritera rätt i samband med hastig tillväxt. Detta gäller både ur en produkt-synvinkel och hur prioritering av rekrytering och förändringar inom teamet ska ske.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Något jag försöker påminna mig själv om är att jag inte är ensam i det jag gör. Det finns folk att rådfråga, ta hjälp och stöd av. Jag använder mig ofta av kollegor, styrelsen, mentorer och andra personer som kan mer än mig om olika saker som bollplank. Det tycker jag att fler borde våga göra, du kan aldrig be om hjälp för mycket.”

Eva Lundell, grundare och vd Swimbird

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Vi hade en utmanande tid under covid, då vi bara var något år in på vår resa och behövde resa kapital i samma veva. Som vd behövde jag fatta en del tuffa beslut utifrån vad som var bäst för bolaget. Och i vårt läge innebar det att bland annat sätta ny styrelse där vi behövde stärka de områden där vi var svagare. Vi behövde också fokusera om teamet. Det är alltid viktigt med ‘rätt’ team, men i ett litet bolag märks det direkt om allt inte funkar.

Det kan kännas ensamt som vd och det kan förstås vara jobbigt på det personliga planet att fatta tuffa beslut, men samtidigt helt avgörande för bolaget.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Ta hjälp, bolla med andra som har erfarenhet av att leda verksamhet och/eller bygga bolag. Fastna inte i det som har varit – lär förstås av det, men försök att släppa, tömma ryggsäcken och se framåt.

Jag tror mycket på mental och fysisk hälsa. Och jag tror på rutiner. Alla mår bra av det. Sov, träna, ät, gå till kontoret och umgås med kollegor och vänner som du gillar och som ger energi. Skratta mycket!”

Cajsa Horn, grundare och vd Common Clouds

Vad är det jobbigaste ni har upplevt som entreprenör?
“Förseningar i leveranskedjan. Vår produkt Cloud Water sålde slut i somras efter att ha blivit viral på Tiktok – vilket såklart var fantastiskt. Men det har blivit stora förseningar hos underleverantörer vilket gjort att vi missat viktig försäljning och det påverkar självklart kassaflödet. Vi känner dåligt samvete mot kunderna när vi inte kan leverera – och det är jobbigt mot stora retailpartners.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Prioritera din sömn för att behålla kreativiteten och lugnet i pressade lägen.”

Zara Zamani, grundare Neoki

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“När jag reflekterar över mina erfarenheter som kvinnlig entreprenör framträder en tydlig utmaning: kapitalanskaffning. När det gäller riskkapital och investeringar, särskilt inom techsektorn, finns det stora skillnader. Nystartade företag som grundats av kvinnor får en oproportionerligt mindre andel av finansieringen jämfört med sina manliga motsvarigheter. Att samla in kapital som kvinnlig entreprenör är globalt sett en tuff resa. En annan stor svårighet är att bygga ett engagerat och sammanhållet team.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Det finns bara en väg runt dessa utmaningar och nyckeln ligger i konsekvens och motståndskraft.  Du får bara möjligheten om du är där och du måste fortsätta att vara närvarande för att inte missa möjligheter. Kom ihåg, om det hade varit lätt hade alla varit framgångsrika entreprenörer idag. Misslyckas snabbt och lär dig snabbt medan du fortsätter att utöka ditt nätverk! ‘Your network is your net worth’.”

Denise Luxenburg Stuifbergen, tidigare medgrundare och vd för Find Out Diagnostic
 

Vad är det jobbigaste ni har upplevt som entreprenör?
“Jag upplever att de mest utmanande aspekterna av entreprenörskap kretsar kring osäkerhet och risk, säkra finansiering och att upprätthålla en balans mellan arbete och privatliv. Som entreprenör måste man navigera ekonomiskt tryck, differentiera sin verksamhet och hantera den känslomässiga resan med toppar och dalar. Att bygga och leda ett talangfullt team, anpassa sig till regulatoriska förändringar och säkerställa kassaflöde är också en betydande utmaning.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Prioritera egentid och välmående. Du behöver vara på topp för att leda ett framgångsrikt bolag. Var tydlig med vad du behöver från din omgivning och omge dig enbart med personer som stöttar och utmanar dig. Och om du inte redan gjort det, stäng av alla notiser på telefonen.”

Micael Gustafsson, vd Learning to sleep
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“När man vet att man gör bra grejer, men ändå inte får vettigt betalt av kunderna och därför hamnar i likviditetskris gång på gång. Det är så oerhört slitsamt. Ångest och bitterhet på samma gång typ.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Fundera över vad som är viktigast i livet och fatta dina beslut utifrån det.”

Christer Ljungberg, grundare Trivector och EC2B Mobility

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
Är väldigt van att driva konsultbolag men inte van att jobba med investerare, som vi gör i EC2B Mobility. Och förra hösten var ju helt fel tid. Vi gick in i en ny tid med inflation, höjda räntor, krig i Ukraina etcetera. De flesta investerare svarade typ: ‘Mycket intressant bolag, och bra affärsidé – men just nu är vi lite försiktiga’. Så det slutade med att vi fick in ungefär hälften av det kapital som var planen.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Läs boken ”Break the rules” av John Mullins. Den är perfekt för entreprenörer! Undertiteln är: The 6 counterconventional mindsets of entrepreneurs that can help anyone change the world.”

Cem Celepli Atci, grundare Allbry

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Som entreprenör är det viktigt att ha rätt nätverk – för rätt stöd och vägledning. Detta är inte något som jag fick gratis utan som jag fått arbeta hårt för. I en bransch som skolan där vi ser att kraftiga förändringar behöver ske om vi ska lyckas öka skolelevernas välmående och med det skolresultaten, är det svårt att inte bli emotionellt engagerad. Skolan vilar på en demokratisk värdegrund och är finansierad av skattemedel och även politiska beslut vilket skapar långa processer. Det kräver tålamod både från mig men också från mitt team, styrelse och investerare. Det är därför ytterst viktigt att ha rätt människor omkring sig.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
Våga vara öppen med din affärsidé, det är först då du kan få hjälp att göra rätt men tro också på din förmåga i genomförandet av affärsidén – det är genomförandet som skapar skillnad.”

Siduri Poli, grundare Changers Hub

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Jag sitter med både investerarhatten och entreprenörshatten på, och det enskilt svåraste givet marknaden är kapitalflödet till bolag i tillväxtfas. Man skulle kunna tro att det är investerarens marknad, men ängelinvesterare har svårt att investera när rundorna inte stängs, även om vi skulle vilja. Bolag i uppstartsfas har det nästan bättre ställt än de som kommit längre, eftersom att det går snabbare att bootstrapa och ändra riktning. De som redan kommit igång med försäljningen försöker gå mot en lönsam riktning.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Hang in there! Det kommer att vända.”

Lisa kruse, grundare, Holy Comms
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Vi hade precis fått vår yngsta dotter Berlin när bolagets växtvärk slog till med full kraft. Följde gjorde den mest intensiva perioden i bolagets historia, och vi hade inget annat val än att öka takten mer än vi någonsin gjort och samtidigt försöka prioritera vilken brand vi skulle släcka först. Jag och medgrundaren Fredrik bröt ned utmaningar och hinder till prioriterade actions och höll laserfokus dagar och nätter med ett spädbarn med oss på kontoret. När vi kommit ut på andra sidan med stabila, nya processer, en ny organisationsstruktur och ett sammansvetsat team kände jag både en enorm tacksamhet och en hel del retroaktiv svindel – en känsla som fortfarande sitter kvar. Man tar inget för givet när man bygger sitt bolag brick by brick, men man blir väldigt stolt över det man tar sig igenom.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Det du ger näring växer – tillåt dig inte att fastna i negativa tankegångar.”

Tara Derakshan, grundare av Sniph

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Att saker sällan blir som man har tänkt sig!”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Försök fokusera på det du kan kontrollera i nuet och skit i framtiden – den finns inte än!”

Sara Sidenbladh, grundare Geggamoja
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Att prioritera det som är viktigast här och nu, fast allt är lika viktigt.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Se utmaningen som en kreativ process, passa på att se över organisationen och effektiviteten i bolaget – ha kontroll.”

Arash Gilan, grundare och vd Viva Media
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“De gånger man inte får ihop det ekonomiskt eller emotionellt. När det inte finns pengar för skatter eller löner eller när man inte får ihop livet som företagare privat.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Det finns alltid en andra sida, att våga stå i och hålla ut för sin dröm för saker tar ofta längre tid än det man antar eller hoppas på. Livet kan man se som en massa misstag och misslyckande eller så ser man det som nya perspektiv och lärdomar”.  

Cecilia Ortmark Söder, grundare Glowid
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“När jag har känt mig ensam i att lösa många problem samtidigt (innan jag kunde börja anställa).”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Se det stora målet framför dig som du strävar efter, visualisera det när det känns tufft. Att se en tydlig bild framför sig med ett mål man vill nå har alltid hjälpt mig att kämpa lite till. Det är olika för alla vad denna målbild är såklart, så hitta den som gör att det pirrar i hela kroppen av bara tanken att du ska nå den.”

Robert Sabelström, grundare Climate Hero
 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
“Jag har svårt att relatera till att det skulle vara jobbigt att vara entreprenör. Climate Hero är mitt tredje bolag. Vi jobbar 35 timmar per vecka, har kul på jobbet och gör en stor insats för att lösa klimatkrisen, samtidigt som vi är lönsamma (oberoende av externt kapital) och växer med över 80 procent per år. Så var dock inte läget med mitt andra bolag i ordningen, som gick omkull för att vi inte lyckades stänga andra kapitalrundan.”

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
“Att bygga sunt från början och inte göra sig beroende av att ta in kapital. Med det sagt, så är jag inte negativ till att accelerera tillväxt, med hjälp av externt kapital. Men jag har en annan syn på när och hur det skall användas, än vad många entreprenörer som just nu känner att det är jobbigt har.”

Deqa Abukar, grundare Bling Startup


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Minoritetsstress och nödvändigheten att bevisa sin kompetens på andra sätt än enbart genom arbetsmässiga prestationer".

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Kom ihåg varför du ursprungligen startade ditt företag och vilka drivkrafter som ligger bakom det. Detta "varför" kan vara en kraftfull källa till motivation och tålamod när saker blir tuffa."

Patrik Arnesson, grundare Forza Football


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Investerare som tror att deras jobb är att styra bolaget i den riktning som de tror är rätt. I 99 procent av alla investerar-möten jag har haft har investerare bedömt produktens potential att lyckas och inte personens potential att lyckas vilket är vad de borde bedöma".

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Fokusera på produkt, tjäna pengar och gör er oberoende av investerare".

Elvira Eriksson, grundare Mockberg


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det var pandemin 2020. Vi förlorade 80 procent av vår omsättning över en natt nästan. Det var tvärnit. Där och då var det extremt tufft, nu i efterhand var det det bästa som hänt Mockberg och mig personligen. Jag har aldrig utvecklats så mycket som jag gjorde under de åren." 

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Att diamanter skapas under hårt tryck och att min erfarenhet är att det är när det är som tuffast du lär dig som allra mest."

Truls Christenson, grundare Rscued


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Att ha kniven mot strupen p.g.a. dålig likviditet.. En sinande kassa har hållit mig vaken om nätterna, men det har också gjort mig kreativ och lösningsorienterad."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
”På ett personligt plan, hitta någon att ventilera med. Businesswise. Be om ökad betaltid från dina leverantörer under en tillfällig period. Sen lägg all kraft på sälj. Identifiera de säljdrivande aktiviteter som går bra - och gör mer av det. När du gjort det, titta åt de håll du normalt inte tittar. Där finns möjligheter.”

Josef Fallesen, grundare Vaam


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Att behöva putta in mitt allra sista privata kapital till mitt eget bolag när jag vet att jag själv redan gått in med flera hundratusentals kronor och inte tagit ut lön till mig själv på ett antal månader, samtidigt som framtiden för bolaget fortfarande var extremt osäker."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"En vinnare är en förlorare som inte gav upp!"

Niclas Luthman, grundare Nicks


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Som entreprenör går det upp och ner. Ena dagen rullar miljonerna in för att ett par år senare förvandlas till brakförlust. Ofta på grund av skeenden som är omöjliga att förutse.

Jag satt bekvämt i vd-stolen på mitt första bolag och basade över en förfärlig massa människor. Livet var enkelt. Tyckte jag var makalöst bra och smart. Några år senare startade jag om helt från nollnivån med idén om Nick's. Finansierade bolaget själv med min kompanjon Carl så långt det gick. Botten var verkligen nådd under ett par möten med en stor svensk kedja. Först blev vi utskrattade av inköparen som brydde sig mindre om våra produkter men desto mer om sin triumferande ton när hon sa att "om vi inte visste vad ett lav är ska ni inte vara i den här branschen" (ett lav är ett lager på en pall). Mötet efter blev vi igen bryskt utslängda av en annan person som inte gillade vår presentation. I stället för att stå på scen och ta emot priser blev jag alltså ett par år senare utslängd av mediokra pundhuvuden (ursäkta uttrycket – jag har fortfarande så mycket ilska gentemot de där två som kunnat hantera det hela med så mycket mer respekt). Detta var dock en ödmjukhetskurs som säkert gjort mig till en bättre människa. Kommer aldrig att slänga ut eller förödmjuka någon."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Broder eller Syster – du har inget val. Gilla läget och jobba 100 timmar i veckan. Har du det inte i dig (eller en massa otur i din business) har Sverige lyckligtvis ett bra skyddsnät. Och det du lärt dig av att jobba 100 timmar i veckan gör dig enormt användbar på arbetsmarknaden. "Intraprenörer" behövs verkligen också och då slipper du klumpen i magen av att allt kan gå åt helvete. Jag hade många gånger direkt tagit ett erbjudande om att skala ned till en 40 timmars arbetsvecka med månadslön och massor av semesterdagar."

Joel Svensson, grundare Partykungen


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"2015 var ett av flera år där vi hade det riktigt tufft med likviditeten i företaget och jag fick belåna huset privat för att ha råd att betala ut löner."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Håll i och håll ut! När det är som mörkast på himlen och alla siffror pekar åt fel håll, det är oftast då vändningen kommer."

 

Mathilda Wibom Westerberg, grundare Juniper


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Vårt första år så var vi på randen till konkurs. Egentligen inte för att det gick dåligt försäljningsmässigt utan tvärtom för att det gick bättre än vi förväntat oss, men vi hade dåliga betalningsvillkor med vår fabrik, som vi inte riktigt förstått innebörden av. Jag satt då med fabriken i ena telefonen, banken i den andra samtidigt som jag förberedde pitchar till investerare. Jag kände mig både oerfaren och otillräcklig samtidigt som jag funderade på om Junipers resa skulle ta slut redan innan vi hunnit bli ett år gamla. Det har varit utmanande även efter det men jag tror kombinationen av den mycket utmanande situationen och hur kort in i resan jag var gjorde det här till det enskilt jobbigaste ögonblicket."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Våga lyfta blicken och prioritera. Allt är inte lika viktigt och man måste ibland låta de mindre viktiga sakerna falla mellan stolarna till fördel för att göra det som långsiktigt gör att ditt företag lyckas. Stäng av slack och email under några två-timmars block varje vecka, var ditt bästa jag de timmarna och få de stora viktiga sakerna gjorda. Och sen glöm inte att våga sträcka ut en hand till andra entreprenörer, personer som inspirerar dig och nära och kära som kan hjälpa dig att få ihop familjepusslet."

Lovisa Hahn, grundare Under Your Skin

 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det jobbigaste jag har upplevt är de första tre åren vi drev Under Your Skin. Det har verkligen inte varit en enkel resa, och i början var känslan av driv och motivation alltid blandad med känslan av att misslyckas. Jag grät faktiskt på jobbet varje dag under en tid – tillslut landade jag i att det skönaste var att vara ärlig med att det var tufft och att jag gjorde detta för mig själv och ingen annan. Precis efter det började det ta fart!"

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Det du fokuserar på det växer! Lita på din magkänsla, den har oftast rätt."

Rasmus Solholm, Gigstr & Goalplan


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Månaderna innan pandemin hade jag och mitt dåvarande företag världens flyt, vi hade signat avtal med Klarna och det stod om oss i alla tidningar. Samtidigt fick jag min andra son. Jag var hög på livet. Men allt raderades ut på en vecka pågrund av pandemin. Var som sand mellan fingrarna. Vi lyckades dock vända det men blev nedslagna igen. Sjukt jobbigt. Idag ser jag dock detta som en ovärderlig läxa som gör mig bättre förberedd nästa gång."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Tappa inte modet på grund av PR, de flesta företag kämpar men naturligtvis så döljer man det. Så när du läser i tidningen om bolag XX som tar in YY miljoner eller läser en post på LinkedIn om företag ZZ som bara drunknar i nya kunder, se det för vad det är – marknadsföring. Lita på dig själv, oavsett om ingen annan gör det. Våga ta de tuffa besluten, även om det känns jobbigt. Om du tror på det så ökar chanserna mångfalt att lyckas. Om du inte tror på det, var inte rädd att ge upp, det är okej och till och med det ansvarstagande att göra."

Johan Wendt, medgrundare Irriot

 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Att man många gånger saknar infrastruktur och system runt sig. Det blir helt enkelt ensamt ibland. Till exempel: du är sjuk. Tre dagar sjukdom kan göra att viktiga affärer kan missas. Det finns allt för ofta någon som kan ersätta dig."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Ägna en liten stund att tänka på allt du gjort som gått bra. Ge dig själv tacksamhet för ditt hårda arbete."

Aysha Jones, grundare Färg


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det jobbigaste jag har upplevt som entreprenör är nog entreprenörskapet i sig, resten har jag löst längst vägen. Men att vara ensam i många rum och att inte ha ett startkapital (nätverk, kapital och andra resurser) har varit det absolut tuffaste."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Knacka dörr och bjud in dig själv i rummen du villhöver vara i, många vill hjälpa men vet kanske inte att du eller vad du behöver för stöd."

Theodor Storm, medgrundare, före detta CTO och vd, WeHunt Nordic AB


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det är otroligt mycket som är jobbigt med att bygga ett techföretag med riskkapital i ryggen, men oftast bara för stunden och det mesta har varit lyxproblem. Men när kroppen och psyket stängde ner samtidigt efter flera år med 12-14 timmars arbetsdagar varje dag i veckan och jag insåg att jag inte längre räckte till varken som företagare, arbetsgivare, make eller pappa så kändes tillvaron väldigt mörk."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Vik en dag i veckan till att göra saker som du mår bra av och inte har något med företaget att göra. Stäng av alla notiser i mobilen utanför kontorstid. Fysisk aktivitet i vardagen är nödvändigt för att hjälpa kroppen hantera kontinuerlig stress, en promenad på lunchen är bättre än ingenting. Hitta ett nätverk där du kan prata med andra företagare i liknande situationer. Om du har familj så driver du förmodligen ditt företag delvis för er gemensamma skull? Kom ihåg vad som är viktigast."

Stefan Willebrand, grundare och vd Bricknode


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Att vara beroende av investerares psykologi. Det är extremt svårt att hitta investerare som verkligen kan vara långsiktiga, oftast påverkas de av hur börserna går (även om ditt bolag inte är noterat) och det har resulterat i flera tvära kast där jag först har fått gasa och investera långsiktigt i att utöka mitt team och sedan snabbt få bromsa och dra ned med 40-50 procent. Jag har valt att bygga verksamheter inom deeptech-segmentet av fintech där jag började redan 1998 med min första verksamhet. Domänkunskapen tar lång tid att bygga upp och varje ny teammedlem innebär en stor investering i tid och utbildning. Tillväxtmöjligheterna för sådana här verksamheter är väldigt stora och de ingenjörstunga lösningarna som skapas har ett stort värde men kräver också mycket kapital att skapa, vidareutveckla och underhålla samt kommersialisera på rätt sätt. Att vara spindeln i nätet inom alla områden samtidigt har varit oerhört utmanande och skapat en känsla av att hela tiden inte räcka till. Det gör att man ifrågasätter om det verkligen är värt att försöka sig på att förändra världen eller om man istället skulle ha satsat på något enklare som också skulle kunna vara enklare att förklara för investerare som inte är intresserade av att sätta sig in i ett långsiktigt koncept. Jag ifrågasätter mig själv ofta och funderar på om mitt entreprenöriella driv egentligen är ett självskadebeteende. Sedan tar nyfikenheten över igen och arbetet och strävan fortsätter. Det svåraste skulle jag säga som jag har upplevt är att dels vara extremt involverad i detaljerna av att programmera och utveckla en produkt samtidigt som man ska försöka hitta rätt investerare och vara ett ansikte utåt."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Bestäm dig för vad du INTE vill göra och planera din resa utifrån det så du inte hamnar i en situation där du behöver göra för mycket samtidigt. Dela istället upp din satsning och låt det ta lite längre tid!"Gustaf Karling, medgrundare Zebrain


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"
Personligen så tycker det jobbigaste är när runraten blir kortare och stupet kryper närmare. Man känner stort ansvar inför sina medarbetare och aktieägare att säkra bolagets utveckling."

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"
För mig har det varit viktigt att få ett utifrånperspektiv,. Eftersom jag arbetar med en coachingplattform har jag haft stort stöd i min personliga coach för att sätta rätt förutsättningar, bolla och prioritera när det är svårt att se skogen för alla träden."

Elin Mårtenzon, vd Tengai

 

Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"
Möjligen ingen direkt isolerad händelse utan det är nog konstant lite som att skotta snö i snöstorm, du blir aldrig klar, där finns alltid något problem/utmaning/prioritering/beslut/möjlighet att hantera. Det tuffaste tycker jag har varit att försöka hitta balansen generellt, balansen mellan gas och broms, balansen i livspusslet, balansen i produktutveckling, i sälj/marknad, i operativt/strategiskt. Samt att det är så ofta som man är ensam i sina tankar, att vakna mitt i natten med hög puls för att man inte vet hur man ska få ihop det!"

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"
Jag tror att man måste förlika sig med tanken att allt går upp och ner hela tiden, att det är konstant förändring, anpassning, toppar och dalar, himmel och helvete. Någonting går åt skogen varje dag (men där finns också kontinuerliga vinster, ljuspunkter, framgångar), i det stora och i det lilla, solen går upp även imorgon, ta nya tag, borsta av dammet och res dig ur askan! Fira framgångar och lär av motgångar!"

Molly Ericson, Kavalri Games


Vad är det jobbigaste du har upplevt som entreprenör?
"Det tuffaste var efter pandemins lockdown, då vi efter över ett år av WFH fattade beslutet att återgå till att vara en först och främst fysisk arbetsplats. Som grundare var vi övertygade om att det var för bolagets bästa i långa loppet, och det var den typen av spelstudio vi ville bygga. Men det var många i teamet som vi inte lyckades få ombord i vår vision, och som lämnade bolaget. I slutändan var det förstås positivt, för vi har kunnat bygga ett team och kultur som delar vår vision och strävar åt samma håll. Men i stunden var det väldigt tufft, det var en stor kostnad ekonomiskt, kulturellt och för moralen att tappa nästan halva arbetsstyrkan för att behöva bygga upp på nytt.

Vilket råd vill du skicka med till alla kämpande entreprenörer?
"Det som i stunden verkar katastrofalt leder ofta till något bättre i slutändan, även om det är svårt att se det just då."

***

 

De anonyma rösterna

I Breakits stora grundarenkät svarade 175 ledare i techbranschen på frågor om mental hälsa.

 • 3 av 4 grundare har mått dåligt på jobbet.

 • Arbetsbelastning och kapitalanskaffning är de främsta orsakerna.

 • 2 av 5 säger att de har sökt hjälpt för sitt mående.

Så här säger de personer som vill vara anonyma.

Kan du beskriva hur det kändes när du mådde som sämst på jobbet?


“Som ett svart hål. Kändes som att det inte fanns någon väg ut ur situationen. Hur mycket jobb som helst och ‘bajsmackor’ som dök upp på löpande band. Vissa morgnar ville jag helst bara dra täcket över huvudet och skita i att gå upp och låta någon annan lösa allt.”

“Man vaknar varje natt och hyperventilerar, dag efter dag i månader. Det är inte vackert. Det enda man kan göra är att bestämma sig för att aldrig ge upp.”

“Dränerande, tryck över bröstet, sömnsvårigheter, stress.”

“Smärtsamt att hela tiden göra folk besvikna.”

“Oerhört stressande att inte räcka till. Ledde till yrsel.”

“Jag stängde av alla känslor, men kroppen sa ifrån.”

“Man blir mentalt frånvarande på allt annat än jobbet och klarar inte att sova.”

“Hade liksom inte direkta självmordstankar, men det kändes inte kul att leva.”

“Ångestpåslag, främst under kvälls- och nattetid. Orsakar sömnbrist.”

“Ensamt. Som medgrundare och vd är du otroligt ensam när det är tuffare utmaningar. Oavsett om du har ett team av medgrundare så är du också ytterst ansvarig gentemot investerare och personal. Sällan är alla tre grupper överens och din medling är kritisk för att bolaget ska ta sig igenom.”

“Vi hade en jäkligt infekterad konflikt med hög chef som vi rekryterade in. Vi blev väldigt beroende av personen för att driva vår tillväxt. Samtidigt ställde hen krav på ersättning och beslutsmandat som vi inte kunde tillgodose. Det hela ledde fram till en infekterad konflikt som gjorde att jag nästan var rädd för att komma in till kontoret – på mitt eget bolag! Jag orkade knappt ha dialog med personen till slut, för det var som en tickande bomb av bråk. Till slut gick vi skilda vägar men innan dess var det skitjobbigt.”

“Efter 12 år som entreprenör för 3 framgångsrika e-com bolag så tog jag tag i saken och sjukskrev mig och konstaterade att jag var grovt utmattad, pressen som ägare är enorm.”

"I efterhand kan jag konstatera att jag varit inne i väggen ett par gånger. Under dessa perioder har jag varken ätit eller sovit. Det värsta är att det går ut över familjen."

“Kom inte upp ur sängen.”

“Pressat och ensamt.”

“Jag ville inte befinna mig på arbetsplatsen fysiskt.”

“Som värst var det en del av morgonrutinen att ‘hulka’ ett par gånger innan jag satte mig i bilen.”

“Jag kände självförakt.”

“Sökte olika sätt att fly tankarna som hela tiden snurrade. Självmedicinering för att kunna sova.”

“Påverkade sömnen, frågan kommer "på allvar" om det är värt det. En känsla av att "inte kunna ta sig ur situationen" paradoxalt nog.”

“Kallsvettig, svårt att sova.”

“Hjärtklappning, ångest.”

“Det tar framför allt massa energi som man annars skulle lagt på familj och vänner.”

“Mörkt, nedbrytande, sorgligt.”

“Det är psykiskt påfrestande och går även ut över privatlivet.”

“Otrolig stress när man ska balansera både tid och ekonomi med familj och småbarn. Blir ofta att man tar ut stressen över familjen istället för att det är sådan konstant press att prestera på jobbet.”

“Nedstämdhet, svårt att se en väg framåt, känslan av otillräcklighet.”

“Rent ut sagt brutalt tungt. Tar över mycket av dygnets alla timmar och skapar en mindre glad person i tillvaron för ens närstående.”

“Svårt att sova. Påverkade familj och vänner.”

“Att ha så många hattar på sig, samtidigt som du ska resa kapital är otroligt påfrestande. Oron kring att inte veta om du kan betala lön nästa månad resulterar i sömnlösa nätter.”

“Vetskapen om att pengarna håller på att ta slut, eller att de faktiskt är slut sätter av naturliga skäl, en hel del press.”

“Svårt att inte ta med sig problemen hem, det går ut över familjen och relationen.”

“Jag har alltid varit bra på att dölja det "jobbiga" på jobbet, de största utmaningarna har min fru fått vara med om hemma.”

“När man vet att produkten man har är något marknaden verkligen behöver, men investerare går in i SaaS-bolag utan att veta att det blir något av idéen, gör att man mår illa och det är lätt att ge upp.”

“När allt hopar sig och det är svårt att se slutet på tunneln hopar sig även stressen och slutar ofta i att ångesten når en gräns där den måste komma ut ibland i form av ilska ibland i form av nedstämdhet och total orklöshet.”

“Under en semester för några år sedan påverkade konflikten med chefen vi rekryterat in mitt privatliv så pass illa att min sambo krävde att jag skulle ta hjälp av en psykolog. Det kändes helt sjukt att ett bråk på jobbet på riktigt hotade min viktigaste privata relation.”

Om kapitalanskaffning har varit påfrestande – hur har den processen påverkat ditt mående?


“Kniven mot strupen hela tiden. När arbetsbördan och alla de mångfacetterade arbetsuppgifterna tar på krafterna är det en konst att sätta på sig pitchhatten och sälja in bolaget. Det man lagt in alla sina privata tillgångar i och all sin tid som inte syns i balansräkningen. Tid vi aldrig får igen, men som i dessa tider reas ut. Det ger många gånger sömnlösa nätter, magproblem, utmaningar i privatlivet relationsmässigt.”

“Man ser stupet och att man hela tiden kommer närmare. Skapar ångest och sömnbrist.”

“​​Ständigt stress att aldrig få tillräckligt lång runway. Investerarna är för snåla med startup-runway, att få in i en runda och bara säkra 12 månaders finansiering är idiotisk.”

“Går med en ständig oro över framtiden.”

“Det är en konstant press som också tar tid från den operativa verksamheten. Det är svårt, om inte omöjligt att göra båda saker samtidigt, det skapar en känsla av konstant otillräcklighet.”

“Man undrar om man kommer klara sig när man läser om alla konkurser för andra lovande startups.”

“Försöker lägga över det på styrelse och huvudägare, men tyvärr studsar det av någon anledning alltid tillbaka till mig. Nu hotar jag dem med konkurs för att få dem att fatta.”

“Extremt utmanande att både driva det operationella och strategiska arbetet i bolaget samt hålla kommunikation med investerare och resa kapital. Extrem stress och återkommande migrän samt en fullständigt åsidosatt familj.”

“Tar alltid längre tid än tänkt och förr hade vi inte tidsmarginalerna varpå det helt enkelt var tomt på kontot samtidigt som process pågick.”

“Fanns inget svarsalternativ på "vi har gått i konkurs", vilket vi har, och det är ett steg i rätt riktning att må bättre dock med ett högt pris såsom personlig borgen på diverse lån.”

“Väldigt tungt att inte veta hur vi ska driva verksamheten vidare och det ansvar för vår personal som ligger på dig som vd och grundare.”

“Otroligt påfrestande, framför allt med en teknisk produkt där investerarna har svårt att förstå caset om de inte får mycket tid med grundare och styrelse.”

“Psykisk berg-och dalbana.”

“Det har varit väldigt tajt på grund av att riskkapitalbolag aldrig säger nej. De äter all ens tid innan polletten trillar ner att de egentligen säger nej. Jag har istället fokuserat på ängelinvesterare.”

“Osäkerheten gnager som ett skitigt skavsår.”

FAKTA: Inte ensam

Nu lanserar Breakit #inteensam – vår största redaktionella satsning 2023.
Med utgångspunkt i det nya svårare marknadsläget för techbolag vill vi:
 

 • Berätta om baksidan med att driva företag – hur tufft det kan vara
   
 • Ge vägledning, tips och pepp till alla som har det svårt
   
 • Uppmana folk i branschen att dela med sig av sina utmaningar och stötta varandra.
   
 • Dela gärna mig dig av dina egna erfarenheter under hashtaggen #inteensam – i sociala medier
   

Här hittar du alla artiklar: #inteensam 

Läs mer