TV4 värvar Youtubeprofilen Tejbz – som lämnar nätverket Splay

Splay
TV4 värvar Youtubeprofilen Tejbz – som lämnar nätverket Splay

Tobias "Tejbz" Öjerfalk och Vigor Sörman i Splays barndom. FOTO: Jessica Gow/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Han har varit med i Splay sedan starten 2013. Nu går Tobias Öjerfalk – på Youtube känd som "Tejbz" – över till TV4:s talangnätverk.

2010 levde Bodensonen och studenten Tobias Öjerfalk ”på smulor”. Sex år senare är det nu 28-åriga nätfenomenet och hans kollegor hårdvaluta i mediehusens kamp om den unga Youtube-publiken. 

Tobias ”Tejbz” Öjerfalk har liksom Pewdiepie byggt upp en stor följarskara på Youtube genom sin kärlek till datorspel. Hans klipp på Youtube har hittills skrapat ihop 105 miljoner visningar – och över en halv miljon prenumeranter.

När den forne tv-programledaren Vigor Sörman blev en svensk Youtube-pionjär genom att dra igång nätverket Splay i början av 2013 var Tobias Öjerfalk med från starten. 

Nu har duon splittrats, kan Breakit berätta. Tejbz lämnar Splay för TV4 och talangnätverket ENT. Breakits granskning av satsningen ett år efter lanseringen visar att ENT är 40 gånger mindre än United Screens och Splay på Youtube. Dessutom har chefen Maria Wiss lämnat ENT i tysthet.

Exakt vad Tejbz ska göra på TV4/ENT vill han inte gå in på i nuläget. 

”Det är fortfarande väldigt nytt. Time will tell”, säger han på telefon från Boden.

Tobias ”Tejbz” Öjerfalk uppger dock att han ska hjälpa ENT med deras "gaming-tänk" och jobba med att ta fram programformat.

Enligt Splays grundare Vigor Sörman har TV4 försökt värva över ett stort antal profiler från Splay – genom att erbjuda stora ekonomiska ersättningar. TV4:s affärsutvecklingschef Carola Lundell förnekar dock att några övergångssummor har betalats ut.

Istället menar TV4-gruppen att bolaget kan erbjuda sociala medier-profiler möjligheten att ”ta nästa steg” i sin karriär. 

TV4 är Sveriges ohotat största kommersiella tv-kanal och kan locka med en stor publik i sina linjär-tv-format, där ENT:s profiler gör inhopp. Humorgruppen ”De vet du”  får i höst en egen serie i TV4 play.

Tejbz blir, sett till antalet prenumeranter på Youtube, ENT:s största Youtube-profil. Själv säger han att pengar inte är anledningen till bytet av nätverk. 

”Det är inte anledningen. Skälet är att jag letade efter något nytt och spännande”.

Du var ju med redan när Splay lanserades – varför byta till ”gammel-tv”?

”För att det ska bli kul. Det blir intressant att komma med mina erfarenheter från Youtube och kanske koppla ihop det med TV4”. 

Vigor Sörman tar avhoppet med ro. 

”Trots att TV4 har varit väldigt på har nästan alla valt att stanna kvar, vi har tappat "De vet du" och nu "Tejbz". Men min slutsats är att våra profiler tycker att vi tillför mycket värde, vilket inte bara handlar om pengar”, säger Vigor Sörman. 

Läs fler artiklar
LÄS MER