Sök

Skyqraft koll på elnätet med AI – nu plockar de in 40 miljoner

SkyqraftAIEl

Louise Gauffin. vd Skyqraft. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska startupen siktar på USA.

El har varit en ständigt aktuell fråga de senaste åren. Kraftiga svängningar i elpriset har satt många svenskars privatekonomi i gungning och många miljoner har betalats ut till hushållen från staten.

Men det är inte bara brist på el och rusande priser som kan ställa till det. Även hur bra nätet funkar och eventuella skador på det kan naturligtvis vara besvärliga. 

Där hoppas startupen Skyqraft ha hittat en lösning. Bolaget har byggt en AI-lösning som gör det snabbare och mer effektivt att göra inspektioner av infrastrukturen. Genom att mata in bilder från exempelvis drönare kan Skyqraft snabbare upptäcka eventuella skador på nätet.

Nu har bolaget tagit in 40 miljoner kronor från bland annat Subvenio Invest, Neptunia Invest och Antler, även en grupp etablerade affärsänglar har varit med på ett hörn. 

“Denna kapitalinjektion kommer möjliggöra för oss att accelerera Skyqrafts AI-produkt och expandera i USA”, säger Louise Gauffin vd på bolaget. 

“Till 2045 förväntas det globala energibehovet fördubblas vilket innebär enorma utmaningar för energiinfrastrukturen i samhällen i hela världen.”

Enligt bolaget missas ungefär 90 procent av de kritiska nätverksdefekterna med traditionella metoder. Kan det minskas sparas mycket pengar och möda i form av strömavbrott.

Skyqraft har redan avtal med flera energijättar som Eon men vill nu ta steget in i USA.

“Med nytt kapital från starka ägare är vår AI-drivna produkt unikt positionerad för att elnätsägare genom energiomställningen”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer