Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så hög är lönen på Yubico – så mycket tjänar du som anställd

Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico. Foto: Press

Nu tågar svenska cybersäkerhetsföretag Yubico in på börsen (och vi vet hur mycket de anställda har i lön).

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Stina och Jakob Ehrensvärds cybersäkerhetsföretag Yubico gör entré på Stockholmsbörsen – vilket såklart innebär ett nytt kapitel för Yubico som företag. I februari i år meddelade Stina Ehrensvärd att hon lämnar vd-posten för att istället bli “Chief Evangelist” på bolaget. I samband med det togs vd-stolen över av Mattias Danielsson, tidigare operativ chef på Yubico.

Så vad är det Yubico gör?

Jo, bolaget har utvecklat en liten plastbricka, Yubikey, som fungerar som en fysisk nyckel för att komma in i digitala produkter som datorer eller smarta telefoner. Alltså en säkerhetsnyckel. Yubico fick ett uppsving under pandemin när många jobbade hemma och när organisationer och företag såg ökade risker för dataintrång.

Bolaget omsatte nästan 1,5 miljarder kronor under 2022 och gjorde en vinst kring 180 miljoner kronor. 

Och hur mycket tjänar anställda på Yubico?

Enligt våra beräkningar (mer om det i faktarutan här under) ligger snittlönen för de 366 anställda på 133.857 kronor i månaden.

Det gör att Yubico hamnar på fjärde plats över de svenska techbolag som betalar högst lön (vi har totalt listat hela 342 bolag – hela listan hittar du här).

LÄS MER: Så mycket betalar Sveriges hetaste bolag i lön – vi listar 342 bolag

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Så här gjorde vi lönekartläggningen

När vi satte igång med sammanställningen utgick vi från de bolag som Breakit har skrivit om under de senaste åren och som vi sedan bevakar regelbundet. Vi tog sedan bort de bolag som har färre än tio anställda.  

I nästa steg hämtade vi personalkostnaden från resultaträkningen i den senast tillgängliga årsredovisningen, i möjligaste mån från koncernredovisningen. Från summan för personalkostnader drog vi av för sociala avgifter samt en schablon för övriga personalutgifter. I vissa fall hämtade vi lönekostnaden från årsredovisningens notverk. Därefter delade vi summan med antalet anställda i snitt under den aktuella perioden, och därefter med tolv för att få fram en månadslön. 

Då fick vi fram en schablonmässig bedömning om den genomsnittliga månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga något högre eller något lägre beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.

Läs mer