Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ville vara hyperlokala – nu stänger Yabie flera kontor: “Inte lika viktigt längre”

Siri Kiessling är vd på Yabie. Foto: Yabie

Lokala kontor ligger inte kvar i strategin för kassabolaget Yabie. Nu stänger bolaget fyra kontor och säger upp tio anställda.

“Det är ett annorlunda läge idag där den lokala närvaron inte är lika viktig längre”, säger vd:n Siri Kiessling.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Kassabolaget Yabie skruvar om strategin och det innebär att flera lokala kontor runt om i Sverige kommer att stängas. Totalt handlar det om fyra kontor i Kumla, Linköping, Västerås och Kristianstad som stängs och i samband med det kommer 10 personer att få lämna bolaget.

Yabies vd Siri Kiessling säger till Breakit att Yabie gör en strategiförändring som innebär ett större fokus på digital försäljning och försäljning över telefon.

“Vi har sett att vi inte behöver ha samma lokala närvaro längre. Vi får samma typ av kundkontakt och kan rent krasst sälja lite mer via våra digitala kanaler och våra telesäljare. I slutändan ger det oss mer”, säger hon och lägger till att de fortfarande har kontor Stockholm, Eskilstuna, Karlstad och Göteborg:

“De går fortfarande ut till kunder men de är lokaliserade till storstäderna.”

I en intervju med Breakit i februari 2022 berättade Yabies styrelseordförande och dåvarande vd Mathias Plank om bolagets förvärvsstrategi. En strategi som alltså har inneburit att bolaget tagit över kontor i flera svenska städer. 

Då talade bolaget om vikten av närvaro för kundrelationer.

“Vi vill ha en hyperlokal närvaro och vi vill kunna utnyttja kraften i att de här entreprenörerna känner alla kunder sedan 20 år tillbaka”, sa Mathias Plank då.

Ni tycker inte att det är lika viktigt längre?

“Det är ett annorlunda läge idag där den lokala närvaron inte är lika viktig längre. Vi vill ha mixen av att kunna gå ut till kunder och kombinera med det digitala. Förändringen har skett för att vi ser att strategin fungerar”, säger Siri Kiessling.

Finns det några kostnadsbesparande orsaker bakom förändringarna?

“Huvudanledningen är vår förändrade strategi och var vi ska göra våra investeringar. Vi flyttar de investeringarna från lokala kontor till andra typer av expansionsinvesteringar där vi får mer utväxling.”

Yabie har tidigare avslöjat att de planerar en förvärvsfokuserad expansion ut på den europeiska marknaden. Det är fortfarande planen, berättar Siri Kiessling.

Hon vill dock inte avslöja hur nära de är förvärv och på vilka marknader.

“Vi har träffat ett 40-tal och kommer förmodligen att göra ett förvärv under hösten”, säger hon.

Idag har Yabie över 160 anställda, enligt vd:n.

Under räkenskapsåret som sträckte sig mellan oktober 2021 och september 2022 omsatte Yabie 93,2 miljoner kronor. Rörelseresultatet skrevs då till minus 146,3 miljoner kronor. 

Det återstår några veckor innan av Yabies senaste räkenskapsår och vi får inga exakta siffror för hur det går för Yabie. Tillväxten på årsbasis ska däremot ligga på cirka 45 procent.

Läs mer