Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrsken gasar i svampracet – tar in miljoner för att satsa på psykedeliska substanser

Niklas Adalberth och Emma Christersson, Foto: Press

Klarna-grundaren Niklas Adalberth fortsätter att pumpa in pengar i psykadeliska substanser.

Nu ska nya stiftelsen Norrsken Mind se till att Sverige kommer i kapp svampracet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I dag lanserar Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken en stiftelse helt dedikerad till att stötta forskning på psykedeliska substanser och vilken potential de har som behandling av psykisk ohälsa. Norrsken Mind, som stiftelsen heter, har i samband med lanseringen säkrat 36 miljoner kronor i finansiering. 30 miljoner kronor kommer från Norrsken och tre miljoner vardera kommer från Huxley Foundation och Nordlander Zeidler Family Foundation.

Redan nu stöttar Norrsken Mind en studie vid Karolinska Institutet som ska undersöka effekterna av psilocybin-assisterad psykoterapi vid depression. Psilocybin är för de som inte vet ett aktivt ämne i psykedeliska svampar, eller magiska svampar som de också kallas. Norrsken Mind har också beviljat delfinansiering för en studie som planeras vid Umeå universitet och som undersöker MDMA-assisterad (alltså ecstasy) psykoterapi mot depression för unga vuxna. 

Banden mellan techvärlden och psykedeliska substanser är rätt väldokumenterad. Wall Street Journal skrev i somras ett långt reportage om entreprenörerna, däribland Elon Musk och Sergey Brin, som är del av en ny våg som tror att mikrodosering kommer att expandera våra sinnen, öka livskvaliteten och leda till stora genombrott. 

Måste komma i kapp

Norrskens satsning handlar inte om entreprenöriella genombrott. Stiftelsen vill minska den psykiska ohälsan i Sverige – ett land där var femte person någon gång fått diagnosen depression, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. 

Det finns också forskningsstudier som redan nu visar att svamp kan minska psykiska besvärRunt om i världen har man börjat djupdyka i ämnet. Tabut kan vara på väg att försvinna.

Norrsken Mind skriver att Sverige ligger långt efter. Stiftelsens mål är att bryta detta. 

Emma Christersson är vd på nya Norrsken Mind. Hon säger så här:

”Många forskare i Sverige är intresserad av fältet. Med rätt finansiering och förutsättningar på plats kan vi hjälpa dem att undersöka mer effektiva behandlingsalternativ, accelerera forskningen på psykedeliska substanser och säkerställa att Sverige kommer i kapp inom fältet.”

Norrsken Mind ska fungera som en katalysator, säger Norrsken-vd:n Funda Sezgi.

”Vår övertygelse om vikten av att investera i bättre behandlingsformer har bara ökat under de senaste åren. Allt mer forskning tyder på att psykedelika-assisterade behandlingar kan användas för att behandla ett spann av psykiatriska tillstånd,” säger hon. 

Inte första gången

Norrsken har tidigare donerat pengar till forskning om terapi, assisterad av magiska svampar, och investerat i företag i sektorn. För tre år sedan skrev vi om hur Klarna-grundarens stiftelse skänkte 10 miljoner kronor till utvecklingen av ett nytt potentiellt läkemedel mot depression, en syntetisk version av psilocybin. 

”Psykisk ohälsa är en av vår tids största utmaningar. Vi måste vända på alla stenar och undersöka olika vägar framåt för att tackla de utmaningarna”, sa Niklas Adalberth då. 

Läs mer