Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Domen för Onecoin-svindeln – Sebastian Greenwood får 20 års fängelse

Sebastian Greenwood

Svensken döms till långt fängelsestraff.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

För snart fem år sedan uppmärksammade Breakit för första gången miljardsvindeln Onecoin. Mitt i härvan, som tros ha lurat investerare på 40 miljarder kronor, fanns svenske Sebastian Greenwood. Uppvuxen på Östermalm levde han och den andra grundaren Ruja Ignatova lyxliv och flög privatjet över hela världen på pengar som miljontals småsparare satsat på kryptovalutan Onecoin. Pengar som satsades med löfte om att de skulle bli rika. Under Onecoins glansdagar 2015-2015 ska Greenwood enligt det amerikanska finansdepartementet dragit in 200 miljoner kronor i månaden. 

Men kryptovalutan var egentligen inte mer än ett excel-ark och sedan Greenwood greps 2018 har han suttit häktad i New York. I slutet av förra året erkände han brott men det var först på tisdagseftermiddagen som han till slut fick sitt straff. 

Greenwood riskerade 60 års fängelse men kom undan med en 20-årig fängelsedom. Dessutom får han räkna bort de fem år han suttit häktad, rapporterar Expressen.

Greenwoods advokater yrkade på att hans tid i fängelse var lång nog, med tanke på de dåliga förhållanden som rådde under hans häktestid. De menade istället att han skulle överföras till svenskt fängelse eller förses med fotboja under den resterande fängelsetiden. 

Om det får gehör för de synpunkterna är inte klart ännu. 

Hans medbrottsling Ruja Ignatova är fortfarande på fri fot. 

Läs allt om Onecoin här 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer